Όμως, η είδηση δεν είναι αυτή. Η είδηση είναι ότι ξεκινά μια περίοδος 5 ετών που η αμερικανική πρεσβεία θα αλλάξει πρόσωπο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακαινίζεται. Το ιστορικό κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, Chancey στην Αθήνα, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, θα αλλάξει όψη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, το μεγάλο αυτό έργο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5 χρόνια. Επίσης, γίνεται γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, η περιοχή του πάρκου, κατά μήκος της Γέλωνος, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Η αμερικανική πρεσβεία δεσμεύεται να επιστρέψει το πάρκο σε άριστη κατάσταση και ζητάει από τους γείτονες της περιοχής την κατανόησή τους, καθώς αποκαθιστά ένα «κτίριο – ορόσημο της περιοχής».
Επίσης, η πρεσβεία ενημερώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνάψει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία Caddell Construction για την ανακαίνιση του κτιρίου.
Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας – Εμπνευσμένο από τον Παρθενώνα
Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας κατασκευάστηκε από τον κορυφαίο Γερμανό αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους (Walter Gropious) και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1961. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα ξένης πρεσβείας με τη μεγαλύτερη έκταση, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έναντι και βόρεια του Μεγάρου Μουσικής. Το κτίριο ακολουθεί τις φόρμες της σχολής Μπάουχαους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα. Το νέο κτίριο εγκαινίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961 ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 2003 προστέθηκε ένας νέος χώρος πρασίνου καθώς και ένα καινούριο κτίριο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πρεσβείας.
Στην περίπτωση της αμερικανικής πρεσβείας συνηγορούσαν πολλοί παράγοντες που έκαναν το νέο κτίριο ξεχωριστό. Η υπογραφή του Βάλτερ Γκρόπιους, που ήταν πρωτεργάτης του Μπαουχάους και σύμβολο ο ίδιος της γερμανικής Διασποράς, έδινε βάρος σε ένα κτίριο που, παρά τον όγκο του, παραδινόταν στην Αθήνα πανάλαφρο, σαν περίπτερος ελληνικός ναός. Η έμφαση στην «ελληνικότητα» άρεσε στο ελληνικό κοινό και, έστω και σε σημείο κατάχρησης, το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, με το παιχνίδι φωτός και σκιάς, πλήρους και κενού, επέτυχε να καθησυχάσει τους «συντηρητικούς» και να ενθουσιάσει τους «νεωτεριστές».
Ο Γκρόπιους συνεργάστηκε στην Αθήνα με τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο, που και εκείνος την εποχή αυτή υπέγραφε μεγάλα έργα αστικού εκσυγχρονισμού (όπως τις πλαζ στη Γλυφάδα και στη Βουλιαγμένη). Η πρεσβεία των ΗΠΑ συμβόλισε εν πολλοίς αυτή την ανάγκη (όπως και πλήθος άλλων έργων, ανάμεσα στα οποία και το νέο αεροδρόμιο στο Ελληνικό). Αλλά το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας ξεχώριζε για τον ανάλαφρο τρόπο που εξυπηρετούσε μια απαιτητική αρχιτεκτονική και μια ορισμένη λειτουργία. Δυστυχώς, η ανοιχτοσύνη του κτιρίου στο φως και στον αέρα χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου για λόγους ασφαλείας, όπως χάθηκε και η κεντρική εξωτερική μαρμάρινη κλίμακα. Αλλά, παρά τις μεταμορφώσεις και τις αναγκαίες επεκτάσεις του, το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ παραμένει ένα σύμβολο υψηλής αρχιτεκτονικής και ένα ορόσημο για την Αθήνα που έβλεπε το μέλλον.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή – vintage-files.blogspot.gr