Ελλάδα

Αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

-Τα κριτήρια για τις μετακινήσεις θα είναι κατα πρώτο λόγο κοινωνικά
-Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες
-Πάνω απο 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις

Περισσότεροι από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή το επόμενο διάστημα, καθώς εντός των ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:

– Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2102-20123) δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα συγγράμματα σε φοιτητές που παρακολουθούν σπουδές για δεύτερο πτυχίο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν για δεύτερη φορά ένα μάθημα και τους έχει δοθεί ήδη σύγγραμμα.

– Φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ένα Ίδρυμα και έχουν κάνει το πρόγραμμα σπουδών ενός έτους, αλλά στη συνέχεια έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους (πρόκειται γι’ αυτούς που ανήκουν στο ποσοστό του 10%) και την επόμενη χρονιά επιτυγχάνουν και εγγράφονται σε άλλο Πανεπιστήμιο, μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους στο Πανεπιστήμιο που έχουν εισαχθεί τη δεύτερη φορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Το ίδιο συμβαίνει και στα ΤΕΙ.

Τα προγράμματα σπουδών του πρώτου κύκλου ενός Ιδρύματος περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για την εκμάθηση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

– Ύστερα από πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας ιδρύεται σχολή γονέων.

Η σχολή γονέων ιδρύεται έπειτα από πρόταση του συλλόγου γονέων ή της ένωσης συλλόγων γονέων της κάθε περιοχής ή του αρμόδιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση αυτών καθορίζονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας των σχολών γονέων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την υπό κατάργηση βαθμίδα του λέκτορα στα ΑΕΙ. Έτσι όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το Ίδρυμα».

Παράλληλα, «επίκουροι με θητεία καθηγητές που έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διορίζονται για τετραετή θητεία μετά το πέρας της οποίας υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τετραετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». «Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και καταλαμβάνουν έως την εξέλιξή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξη τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το Ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους», αναφέρεται στο κείμενο.

Ακόμη, σε άλλη διάταξη αναφέρεται ότι «οι μόνιμοι λέκτορες που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούν τις θέσεις τους, είτε μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία είτε με την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, για την οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τη συμπλήρωση τριετούς υπηρεσίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές καταργούνται».

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, συνιστάται Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ), η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Η ΑΔΙΠΕ υπάγεται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε

Θεσσαλονίκη: Χοντρό βρισίδι στον Πρύτανη στο ΑΠΘ – “Χωματερή” αντίκρισαν οι φοιτητές που πήγαν να το καθαρίσουν

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αποσφραγίστηκε το σπίτι της Κυριακής Γρίβα δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της - «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της
Ο πατέρας της Κυριακής βρήκε το σπίτι του παιδιού του όπως ακριβώς το είχε αφήσει η ίδια λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της
Κυριακή Γρίβα: Αποσφραγίστηκε το σπίτι της δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της – «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της