Site icon NewsIT
15:25 | 21.10.21

Άλμπερτ Μπουρλά: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ένα επιστημονικό θαύμα

Άλμπερτ Μπουρλά: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ένα επιστημονικό θαύμα
Newsit Newsroom

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ήταν ένας από τους ομιλητές στο forum«Ελλάδα 2040» που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Μίλησε για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της επιστήμης.

Το forum «Ελλάδα 2040» είναι «μια δράση που μας ωθεί να κοιτάξουμε μπροστά, να χαρτογραφήσουμε τις παγκόσμιες τάσεις και να οραματιστούμε τη θέση της χώρας μας σε μια νέα εποχή, σε μια νέα πραγματικότητα. Γιατί το μέλλον τρομάζει μόνο όσους αρνούνται να το κοιτάξουν κατάματα και να το κατανοήσουν. Δεν τρομάζει, αλλά αντίθετα κινητοποιεί, όσους προετοιμάζονται, το συνδιαμορφώνουν και το βλέπουν σαν ευκαιρία για πρόοδο και εξέλιξη», τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ευχαριστώντας την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την πρόσκληση.

Ο επικεφαλής της Pfizer τόνισε πως η πανδημία του κορονοϊού μας δίδαξε πολλά. Γιατί όλοι, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην επιστήμη προκειμένου να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.

«Και η επιστήμη για άλλη μια φορά τους δικαίωσε και δεν τους απογοήτευσε. Η φαρμακευτική καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, οι συνεργασίες μεταξύ εταιριών αλλά και ρυθμιστικών αρχών, το όραμα και το πάθος χιλιάδων ερευνητών, είχαν ως αποτέλεσμα να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα εμβόλιο κατά του COVID-19, σε μόλις 9 μήνες.

Η περίπτωση του εμβολίου κατά της πανδημίας αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα επιστημονικό θαύμα, όμως συνάμα φανερώνει και πώς πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον: με όραμα, συνεργατικό πνεύμα, διορατικότητα και με οδηγό την επιστήμη και την καινοτομία.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για να είναι κανείς επιστήμονας, ή πιο συναρπαστική εποχή για την επιστημονική καινοτομία».

Κατά τον Άλμπερτ Μπουρλά «από τότε που αποκωδικοποιήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα, πριν από περίπου 20 χρόνια, η επιστήμη οδήγησε σε επαναστατικά φάρμακα σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, όπως κάποιους τύπους καρκίνου, ή σπάνιες νευρολογικές ασθένειες» αλλά «πανδημία της COVID-19 έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον τομέα των βιοεπιστημών να αναθεωρήσουν, να προκαλέσουν και να «σπάσουν» τον κατεστημένο τρόπο σκέψης και δράσης, στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων. Είδαμε τι μπορεί να πετύχει το νέο μοντέλο και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε σε πολλούς άλλους τομείς.

Αυτή η δραστική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε καινοτομίες που θα μεταμορφώσουν τη ζωή των ασθενών, προσφέροντας μείωση των συμπτωμάτων, πρόληψη, περιόδους ύφεσης και θεραπεία. Για παράδειγμα:

Τεχνολογίες όπως το mRNA θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών, που μπορούν δυνητικά, να εξαλειφθούν, ή να προληφθούν και να προετοιμαστούμε έγκαιρα για μελλοντικές πανδημίες.

Αναδυόμενες εξελίξεις, όπως η υγρή βιοψία, η γονιδιακή αλληλουχία μεμονωμένων κυττάρων και νέα πρότυπα θεραπείας, παρέχουν τη δυνατότητα να τεθούν τα πέντε συχνότερα είδη καρκίνου σε ύφεση, επιτρέποντας δυνητικά στους ασθενείς, να ζουν με χρόνιες μεν, αλλά διαχειρίσιμες δε ασθένειες.

– Τέλος, τεχνολογίες αιχμής, όπως η γονιδιακή θεραπεία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο, για την πλήρη ίαση των ασθενών.

Οι σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της βιολογίας συνδυαζόμενες με την τεράστια επιτάχυνση των ψηφιακών τεχνολογιών και των αναλύσεων των δεδομένων, μας έχει προετοιμάσει για αυτό που πιστεύω πως θα είναι μια πρωτοφανής δεκαετία ιατρικών ανακαλύψεων, επιστημονικών και επιχειρηματικών καινοτομιών και κοινωνικών αλλαγών».

Το τρίπτυχο του μέλλοντος

Ο Θεσσαλονικιός επικεφαλής της Pfizer έκρινε ότι «είμαστε στα πρόθυρα μιας περιόδου επιστημονικής αναγέννησης». Αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, «πρέπει να μεριμνήσουμε για δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι όλοι μας, εταιρίες, κυβερνήσεις και πολίτες, να επιδείξουμε μεγαλύτερη προσοχή και επικέντρωση στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες.

Να νιώθουμε κοινό αίσθημα ευθύνης, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με συστημικές ανισότητες στην κοινωνία μας από τη μια, και με τις αναμενόμενες βαθύτατες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία, από την άλλη.

Ως άτομα, αλλά και ως εταιρίες, πρέπει να τηρούμε μια σειρά αρχών ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ασπαζόμαστε και να προωθούμε τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ισότιμη ένταξη και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πρόκειται για αρχές εγγενείς στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, ούτε χώρος για δικαιολογίες.

Στις εταιρίες το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση ή διεθνώς Environment, Social, Governance, είναι το σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και όσες δεν το αντιληφθούν έγκαιρα να το υιοθετήσουν, θεωρώ πως απλά δεν έχουν κανένα μέλλον.

Το δεύτερο είναι να φροντίζουμε διαρκώς να δίνουμε όραμα στους νέους. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε, ούτε καν να μιλάμε για το μέλλον της πατρίδας, χωρίς τους νέους μας».

Η Ελλάδα, οι νέοι και η Pfizer

Ο Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε και για το μέλλον της Ελλάδας. Τους νέους. «Είχα πάντα μια βαθιά πίστη στη δυναμική της Ελλάδας να ευημερεί αξιοποιώντας το ταλέντο και τις ικανότητες των ανθρώπων της. Για να γίνει όμως αυτό πράξη, είναι υποχρέωση όλων μας να επαναφέρουμε το όραμα και να ενδυναμώνουμε τη νέα γενιά της Ελλάδας, μετά από μια δύσκολη δεκαετία στη χώρα μας.

Δε χωράει αμφιβολία πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι της. Η πατρίδα μας έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο να δημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή τη δυναμική, υιοθετώντας κατάλληλες πολιτικές και αναδεικνύοντας την παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων που διαθέτει.

Στη Pfizer νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που λίγες μέρες πριν εγκαινιάσαμε, ξεπερνούν ήδη τους 500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Μάλιστα το 15% αυτών είναι Έλληνες του εξωτερικού, που γύρισαν στην πατρίδα τους για να δουλέψουν σε αυτό το Κέντρο.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η συμβολή στην απασχόληση, αλλά και η εικόνα της χώρας μας διεθνώς, η προοπτική και η θέση της στο μέλλον. Όταν ακούμε για υψηλή τεχνολογία όπως τεχνητή νοημοσύνη ή big data analytics, σκεφτόμαστε κάτι που παράγεται σε μεγάλες χώρες και ακολούθως μεταφέρεται σε χώρες μικρότερες, όπως η δίκη μας. Στην περίπτωση του Κέντρου της Pfizer θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνογνωσία αυτή θα παράγεται στην πατρίδα μας, και από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως η χώρα μας αλλάζει και αποκτά ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Πρέπει με όραμα να πορευτούμε στη νέα εποχή. Είναι η εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας, η εποχή της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε: «Συμπληρώνοντας φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τους αγώνες και τα επιτεύγματα των Ελλήνων, όπου γης. Νιώθουμε υπερήφανοι για όσα οι Έλληνες κατάφεραν στο παρελθόν. Και νιώθουμε αισιόδοξοι για όσα μπορούν να πετύχουν στο μέλλον. Με το ταλέντο, το πάθος και τις ικανότητές τους».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version