Site icon NewsIT

Άλυτο μυστήριο οι εξαφανίσεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα: Όλες έγιναν Ιούνιο

18.06.2024 | 14:18
Photo by Brook Mitchell/Getty Images

Μορφή… επιδημίας έχουν πάρει οι εξαφανίσεις ξένων τουριστών που βρέθηκαν στη χώρα μας για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και είτε βρέθηκαν νεκροί είτε αναζητούνται ακόμα, με το θέμα να απασχολεί εκτενώς και τα βρετανικά ΜΜΕ.

Οι εξαφανίσεις αλλά και οι θάνατοι τουριστών τον Ιούνιο του 2024 στα ελληνικά νησιά έχουν γίνει θέμα σε μεγάλα βρετανικά δίκτυα και προκαλούν ερωτήματα αλλά και ανησυχία.

Στα social media κυκλοφορούν μέχρι και χάρτες με τα σημεία στην Ελλάδα όπου έχουν χαθεί τα ίχνη τους ενώ σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι επισκέπτες στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους του καύσωνα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι περιπατητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα ζητούν από τις τοπικές αρχές καλύτερη σήμανση στα μονοπάτια καθώς η πεζοπορία είναι μια πολύ δημοφιλής δραστηριότητα που επιλέγεται από πολλούς ξένους επισκέπτες.

Μόνο το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου 2024, εννέα τουρίστες έχουν εξαφανιστεί στη χώρα μας αφότου ξεκίνησαν για πεζοπορία σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καύσωνας, τα δύσβατα μονοπάτια, ο αποπροσανατολισμός, αλλά και η έλλειψη του σωστού εξοπλισμού για πεζοπορία φαίνεται πως είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα μόλις στην αρχή του καλοκαιριού. 

Όλα τα περιστατικά φέτος έχουν συμβεί σε ελληνικά νησιά: Σύμη, Σάμος, Αμοργός, Σίκινος, Κέρκυρα και Κρήτη. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τουρίστες χάθηκαν ενώ ήταν πεζοί. Στην πλειονότητά τους, είχαν επιλέξει να κάνουν πεζοπορία υπό ακατάλληλες και επικίνδυνες –  όπως τελικά αποδείχθηκε – συνθήκες.

Διαδρομές μεγάλες, με την θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή και στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, οι πεζοπόροι ήταν μόνοι τους.

Δυστυχώς η αναζήτηση για κάποιους είχε τραγική κατάληξη αφού μετά από μέρες ερευνών βρέθηκαν νεκροί.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Μετά τον παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη και ενός Ολλανδού στη Σάμο, νεκρός εντοπίστηκε ο 55χρονος Aμερικανός τουρίστας αγνοούνταν στο νησί Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Πηγαίνοντας πίσω μερικά χρόνια, ακολουθούν περιπτώσεις Βρετανών που εξαφανίστηκαν όλοι τον «καταραμένο» Ιούνιο μήνα, στην Ελλάδα και το τι τους συνέβη εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο μέχρι σήμερα.

Όλοι Βρετανοί, όλοι σε ελληνικά νησιά και όλοι εξαφανίστηκαν Ιούνιο

Τζον Τόσελ –  Ιούνιος 2019 – Ζάκυνθος

Ο Ουαλός Τζον Τόσελ (John Tossell) από το Bridgend εξαφανίστηκε στη Ζάκυνθο το 2019.

Ήταν Ιούνιος του 2019 όταν ο Βρετανός υπήκοος και πρώην μηχανικός γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, Τζoν Τόσελ, που έκανε τις διακοπές του στο Αργάσι Ζακύνθου, εξαφανίστηκε.

Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει τα τελευταία ίχνη του, ενώ παρά τις μεγάλες προσπάθειες εύρεσης του 73χρονου, οι έρευνες αποδείχθηκαν άκαρπες.

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, γύρω στις 09:30 το πρωί η πρώτη κάμερα κατέγραψε τον Τζον Τόσελ κοντά στο ξενοδοχείο όπου έμενε.

Φορούσε μπεζ βερμούδα, μπλε μπλούζα, χακί καπέλο, μπλε σανδάλια, γυαλιά ηλίου και κρατούσε ένα μπουκάλι νερό.

Ο Τόσελ βρισκόταν στην τρίτη ημέρα των διακοπών του με τη σύντροφό του, Τζίλιαν, όταν εξαφανίστηκε αφού πήγε μια βόλτα για να επισκεφθεί ένα μοναστήρι στο όρος Σκόπος.

Όταν δεν επέστρεψε, άρχισε η αναζήτησή του. Κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης τον κατέγραψε να περνάει από ένα ξενοδοχείο και να κατευθύνεται έξω από την πόλη προς το Βασιλικό.

Πεζοπόρες ομάδες από την Ελλάδα και τη Βρετανία αναζητούσαν για μέρες τον αγνοούμενο.

Όταν οι τοπικές αρχές διέκοψαν τις έρευνες μετά από πέντε ημέρες, η κόρη του Τόσελ, Κέϊτι, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων και με τις 7.000 λίρες που μάζεψε, επιστράτευσε την ομάδα ορεινής διάσωσης Western Beacons στο νησί για να συνεχίσει τις έρευνες.

Η ομάδα δεν βρήκε κανένα ίχνος του Ουαλού, με την υπόθεση εξαφάνισής του να παραμένει άλυτη.

Η εξαφάνιση του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη, που τελικά βρέθηκε νεκρός, ξύπνησε νέες μνήμες στην οικογένεια του Τόσελ, κυρίως λόγω της ομοιότητας μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

«Όταν διαβάζω την ιστορία του Μάικλ Μόσλεϊ, είναι σαν να είναι κομμένη και ραμμένη η ιστορία του πατέρα μου», δήλωσε ο γιος του Τόσελ, Γκάρι, στο SkyNews.

«Πήγε μια βόλτα και εξαφανίστηκε. Ως οικογένεια είπαμε ότι αυτό είναι σουρεαλιστικό. Είναι η ίδια ιστορία αλλά ένα διαφορετικό πρόσωπο» είπε ο ίδιος και έστειλε το δικό του μήνυμα στην οικογένεια του παρουσιαστή λέγοντάς τους ότι νιώθει τι ακριβώς περνάνε.

«Δεν εξαφανίζονται οι άνθρωποι»

Η οικογένεια του Τόσελ αρνήθηκε να τερματίσει την έρευνά της, αλλά υποψιάζεται ότι είτε πρόκειται για εγκληματική ενέργεια είτε για πιθανή εμπλοκή τρίτων. 

Όπως αναφέρει το SkyNews, με την υπόθεση εξαφάνισης του Τόσελ ασχολήθηκε η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ», που προσπάθησε να συνθέσει τις τελευταίες κινήσεις του με την ελπίδα να αποκαλύψει νέες πληροφορίες, αν και δεν τα κατάφερε.

Η οικογένεια Τόσελ πίεσε για τη διενέργεια ποινικής έρευνας σχετικά με την εξαφάνιση του Ουαλού και προέτρεψε όσους πήγαν διακοπές στη Ζάκυνθο τον Ιούνιο του 2019 να ελέγξουν αν ο ίδιος εμφανιζόταν στο φόντο οποιασδήποτε φωτογραφίας διακοπών.

O γιος του εξαφανισθέντα εξέφρασε το παράπονό του για την έρευνα που έκαναν στην εξαφάνιση του πατέρα του σε σύγκριση με αυτή για τον διάσημο παρουσιαστή του BBC. 

«Δεν είχαμε κανένα νέο από την Ελλάδα για τον πατέρα μου» είπε στο Φως στο Τούνελ.

«Πιστεύω πως η αστυνομία έκανε πολύ κακή δουλειά. Σταμάτησαν οι έρευνες μετά από πέντε ημέρες».

«Θα θέλαμε να στείλουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του κύριου Μόσλεϊ. Φαίνεται πως επειδή ήταν πολύ γνωστός στη Βρετανία, οι Αρχές χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Φαίνεται πως αν έχεις χρήματα, σε βρίσκουν πιο εύκολα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία στην Ελλάδα, καθώς οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι σε αρκετά υψηλά πρότυπα, ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε είδους σοβαρό έγκλημα. Κατά βάση ασχολούνται με διαρρήξεις, ξυλοδαρμούς και άλλα μικροαδικήματα».

Όπως αναφέρει, δίνεται η αμοιβή των 10.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει την οικογένεια για να βρεθεί το σώμα του πατέρα του και να το φέρουν στην Ουαλία.

Roger Bainbridge – Ιούνιος 2013 – Αντίπαξοι

Ο Roger Bainbridge εθεάθη για τελευταία φορά στους Αντίπαξους στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, σε εκδρομή κατά τη διάρκεια διακοπών στο σπίτι της αδελφής του στους κοντινούς Παξούς.

Οι εκτεταμένες έρευνες στο νησί των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανένα ίχνος του 67χρονου.

Ο γιος του Iain Bainbridge ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση – μυστήριο του πατέρα του, το 2014, δήλωσε στο BBC ότι η οικογένεια ήταν το ίδιο «μπερδεμένη» όπως και πριν από ένα χρόνο.

«Είμαστε εντελώς μπερδεμένοι και έκπληκτοι που δεν έχουμε ακούσει τίποτα εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο».

Ο Roger Bainbridge, ο οποίος φορούσε παπούτσια για περπάτημα και είχε μαζί του ένα σακίδιο κι ένα μπουκάλι νερό, εθεάθη για τελευταία φορά σε ένα μονοπάτι από κάποιους περιπατητές.

«Δεν έχει βρεθεί τίποτα, ούτε πτώμα, ούτε ίχνος του μπαμπά, ούτε αξιόπιστη θεωρία…

Μένουμε ακόμα με πολλά ερωτήματα στα οποία σε αυτή τη ζωή μπορεί να μην πάρουμε ποτέ απαντήσεις» είχε αναφέρει στο βρετανικό μέσο.

Ο Iain είπε ότι ο πατέρας του είχε μόνο 50 ευρώ, δεν είχε διαβατήριο και ταυτότητα και θεωρεί απίθανο να είναι ζωντανός.

Ωστόσο τόνιζε ότι ακόμα η εύρεση ενός στοιχείου που να αποδεικνύει ότι ο πατέρας του πέθανε θα ήταν ανακουφιστικό για την οικογένεια.

«Μέχρι να βρεθούν σαφείς αποδείξεις ότι έχει πεθάνει, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προσπαθήσουμε να τον βρούμε» έλεγε έναν χρόνο μετά.

Ντέιβιντ Άντριου Γουόλστενχιουλμ – Ιούνιος 2021 – Σέριφος

«Όταν είδα την υπόθεση του Mάικλ είπα σε όλους τους φίλους μου πως έμοιαζε πολύ με τη δική μας. Επειδή επρόκειτο για κάποιον διάσημο, έφτασαν άμεσα δημοσιογράφοι από το BBC στο νησί και οι άνθρωποι εκεί έκαναν μια πιο ενδελεχή έρευνα από ό,τι σε εμάς.

Στην περίπτωση του κατάφεραν να τον εντοπίσουν από τη λάμψη του ρολογιού του και το σκέφτηκα επειδή ο Ντέιβιντ είχε ένα μεταλλικό Ταγκ Χόγιερ ρολόι που θα έκανε αντανάκλαση από τον ήλιο. Δεν τον βρήκαν όμως.

Κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας από τότε, εκτός από μια δημοσιογράφο της Sun που μας προσέγγισε μετά την εκπομπή σας, όπως και μία Αγγλίδα που ζει στην Ελλάδα και προθυμοποιήθηκε να πάει να περπατήσει τα μονοπάτια σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί κάτι», τόνισε η σύζυγός του Χαϊντι Γουολστενχιουλμ στο Φως του Τούνελ με αφορμή την υπόθεση του Μάικλ Μόσλεϊ που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη.

Ο 69χρονος Ντέιβιντ – Άντριου Γουόλστενχιουλμ εξαφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Ιουνίου 2021, όταν έφυγε από το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου έμενε με τη σύζυγό του, στην περιοχή Λιβαδάκια στη Σέριφο για να πάει για πεζοπορία στη Χώρα του νησιού.

Ο συνταξιούχος φοροτεχνικός σε λογιστική εταιρία, βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές με τη γυναίκα του, Χάιντι. Εκείνη την ημέρα έφυγε για πεζοπορία κάτι που συνήθιζε να κάνει. Αρχικά ήταν να τον ακολουθήσουν και δυο φίλοι του, που βρίσκονταν επίσης στο νησί για διακοπές, αλλά λόγω της ζέστης το μετάνιωσαν.

Όλα του τα πράγματα, ακόμα και το διαβατήριό του, βρέθηκαν στο δωμάτιο. Στο κατάλυμα δεν υπήρχαν κάμερες, ούτε όμως και στη γύρω περιοχή, που θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει τις τελευταίες κινήσεις του.

Την προηγούμενη ημέρα, είχε εκφράσει την επιθυμία του να πραγματοποιήσει πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού, με αφετηρία και τερματισμό τη Χώρα. Ενδιάμεσα, θα περνούσε κατά σειρά τους οικισμούς «Παναγιά», «Συκαμιά», «Γαλανή» και «Πύργο». 

«Ο δήμαρχος είχε πει ότι θα κάνουν εκ νέου έρευνες όταν θα βελτιωνόταν ο καιρός, γιατί ήταν Φεβρουάριος όταν ρωτούσα. Μετά όταν άνοιξε ο καιρός δεν άλλαξε τίποτα. Είναι μόνο ένα μικρό νησί και θα μπορούσαν να το έχουν ερευνήσει εξ’ ολοκλήρου», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να κάνουν άλλη μια οργανωμένη έρευνα, αν μπορούν, σε όλες τις περιοχές που έχω προτείνει πως μπορεί να είχε πάει. Θέλω μόνο να βρεθεί για να μπορέσει να μπει ένα τέλος» δήλωσε η σύζυγός του Χαϊντι Γουολστενχιουλμ που δεν έχει βρει κανένα ίχνος του άντρα της τρία χρόνια μετά.

9 εξαφανίσεις τουριστών μέσα σε 10 ημέρες – Ιούνιος 2024

Η εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, στις 5 Ιουνίου στη Σύμη που έγινε πρώτο θέμα σε κορυφαία ειδηδεογραφικά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. 

Ο 67χρονος είχε πάει για πεζοπορία και βρέθηκε νεκρός ύστερα από τέσσερις μέρες, κοντά σε φράχτη σε βραχώδη περιοχή της Αγίας Μαρίνας, εκεί όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες.

Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε στις 9 Ιουνίου ένας 74χρονος Ολλανδός τουρίστας στη Σάμο, ο οποίος είχε πάει για πεζοπορία ανάμεσα στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα, νοτιοδυτικά του νησιού.

Δυστυχώς, εντοπίστηκε νεκρός έξι μέρες μετά, από μέλη της Ομάδας Ίκαρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.

Στην Αμοργό άφαντος παραμένει από τις 11 Ιουνίου 59χρονος Αμερικανός τουρίστας, ο οποίος φέρεται να ακολούθησε ένα μονοπάτι και στη συνέχεια να έχασε τον προσανατολισμό του. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση και το σήμα που εξέπεμψαν για τελευταία φορά τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε μαζί του.

Ένας 55χρονος Αμερικανός τουρίστας, που έκανε τις διακοπές του στο Μαθράκι της Κέρκυρας, εξαφανίστηκε στις 11 Ιουνίου. Ο φίλος του ήταν αυτός που ειδοποίησε τις Αρχές, καθώς είχε να τον δει δύο ημέρες. Δυστυχώς, ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός πέντε ημέρες μετά, σε παραλία κοντά στο παλιό λιμάνι, στη θέση Κόντρακας.

Ένας 80χρονος Βέλγος τουρίστας, ο οποίος είχε έρθει για διακοπές στο Λασίθι της Κρήτης, είχε πάει για πεζοπορία στις 13 Ιουνίου από το ξενοδοχείο της Χερσονήσου, όπου διέμενε με τη σύζυγό του, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς.

Η ώρα περνούσε και ο τουρίστας δεν είχε επιστρέψει, με τη σύζυγό του να καλεί την αστυνομία. Δυστυχώς, ο 80χρονος εντοπίστηκε νεκρός κοντά στον δρόμο που οδηγούσε στον αρχαιολογικό χώρο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Σίκινο, για δύο αγνοούμενες Γαλλίδες τουρίστριες, ηλικίας 64 και 73 ετών, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από τις 14 Ιουνίου. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μονοπάτια του νησιού, και σε αυτές συμμετέχουν πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικό κλιμάκιο από την Ίο, καθώς και ο δήμαρχος του νησιού, Βασίλης Μαράκης, και δημοτικοί σύμβουλοι.

Συναγερμός σήμανε στις 14 Ιουνίου για την εξαφάνιση δύο Ισραηλινών περιπατητών στη Βυτίνα Αρκαδίας, οι οποίοι είχαν πάει για πεζοπορία στο Μαίναλο.

Εκεί έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατευθύνθηκαν προς το Ζυγοβίτσι, αντί για το μονοπάτι που οδηγεί προς τη Βυτίνα.

Οι δύο πεζοπόροι βρέθηκαν ασφαλείς το βράδυ της επόμενης ημέρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version