Αφού ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Αμάλ Αλαμουντίν χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο όπου βρίσκονται απ’ όταν τα έκλεψε ο λόρδος Έλγιν.
Η Αμάλ Αλαμουντίν, οι συνεργάτες της Νόρμαν Πάλμερ, Τζέφρι Ρόμπερτσον από το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers και ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Ρόμπερτ Χιλ, ξεναγήθηκαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέχεια, παρακάθησαν σε γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, ενω τελικά δεν θα μεταβεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αφού όπως είχε πει δεν είχε μαζί της ειδικά παπούτσια…
Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αμάλ Αλαμουντίν, που χαρακτήρισε δίκαιο το ελληνικό αίτημα να επιστραφούν στη χώρα τους τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάτι που όπως είπε πρέπει να αναγνωρίσει και το Βρετανικό Μουσείο.
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ τόνισε επίσης ότι ο Παρθενώνας εκπροσωπεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού.
Τόνισαν επίσης ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση και δεν έχουν σχέση με τα υπόλοιπα έργα τέχνης. «Δεν μιλάμε απλά για το αίτημα επιστροφής των μαρμάρων αλλά για το αίτημα επανένωσής τους αφού προκειται για μακελεμένο θησαυρό».
Οι δικηγόροι είπαν επίσης ότι βρίσκονται εδώ για να δώσουν νομικές συμβουλές και όχι για να σχεδιάσουν νομικές κινήσεις. Πρόσθεσαν ότι δεν είναι στα σχέδιά τους να μπει η Ελλάδα σε δικαστική διαμάχη. Είπαν επίσης ότι υπάρχουν 12 μήνες μπροστά μας για να σχεδιάσουμε την επιχειρηματολογία μας μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ που κάλεσε την Βρετανία σε διάλογο με την Ελλάδα και εδωσε 6 μήνες προθεσμία για την απάντηση.
Τόνισαν ότι η δίκη δεν υπάρχει στον χάρτη, παρόλα αυτά είπαν ότι είναι εδώ για να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα ανάλογα με τις εξελίξεις. Τέλος είπαν ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι διεκδίκησης των μαρμάρων.
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της κας Κλούνει όταν την ρώτησαν εαν έχει την στήριξη του συζύγου της. Είπε: «Είμαστε πολύ λίγο παντρεμένοι, όμως είμαι σίγουρη ότι έχω την στήριξή του σε όλα».
«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του βρετανικού δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 και η συνάντηση ολοκληρώθηκε σχεδόν δυο ώρες μετά.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Αντώνη Σαμαρά να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ