Η Τουρκία “απάντησε” στην Ελλάδα και ως συνήθως είναι προκλητικά… προκλητική! Η NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι, όπως θεωρεί, μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα!
Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων προκλήσεων, η απάντηση που έδωσε η Τουρκία στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας και το διάβημα διαμαρτυρίας για τις νέες προκλήσεις και την εκτός ορίων NAVTEX για την περιοχή ανοιχτά από το Καστελόριζο. Και αυτό ενώ σχεδόν… αξημέρωτα έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στις 15:00 συνεδριάζει εκτάκτως, όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Κωστίδης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι απάντησε λοιπόν η Τουρκία στην άμεση και ψύχραιμη αντίδραση της Αθήνας; “Βάφτισε” την περιοχή για την οποία εξέδωσε η NAVTEX “δική της υφαλοκρηπίδα”, μέσα στην οποία έχει κάθε δικαίωμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (22.07.2020) και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν.
Click4more Μίλησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ πριν το τηλεφώνημα της στον Ερντογάν
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία με τη NAVTEX για έρευνες με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis (σ.σ. το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια) είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και στα οικόπεδα που έχει η Τουρκία παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου για έρευνες! Σημειώνει δε ότι στην ίδια περιοχή, κατά το παρελθόν, έχει κάνει έρευνες και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό, το Barbaros.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Barbaros είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» αναφέρει στη δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι.
Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι θέσεις της Ελλάδας χαρακτηρίζονται “μαξιμαλιστικές” και άσχετες με το Διεθνές Δίκαιο και σημειώνεται ότι το Καστελόριζο είναι… πολύ μακριά από την Ελλάδα και πιο κοντά στην Τουρκία…
Click4more Παιχνίδια πολέμου από την Άγκυρα: Η τουρκική NAVTEX και η αντίδραση της Αθήνας
«Η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», συνεχίζει στην προκλητική του δήλωση ο Ακσόι!
Η Τουρκία φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο (!) και σημειώνει ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της, τα οποία, όπως θεωρεί, προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο… «Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία έκανε λόγο για έρευνες από την Τρίτη, 21.07.2020, μέχρι και τις 02.08.2020, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Ένα 12ημερο “φωτιά”, που η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνίδια της αλλά η Ελλάδα “απαντά” με ψυχραιμία.
Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μήνες είχε κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Οργή και… διάβημα από την Αθήνα
Αργά το βράδυ της Τρίτης, 21.07.2020, ήρθε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με ένα σκληρό διάβημα στην Τουρκία και στην νέα της προσπάθεια να βάλει μπουρλότο στη Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ “η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Click4more “Φρένο” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία – Σταματήστε τις έρευνες στο Καστελόριζο
Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”.
Το χρονικό των τουρκικών τσαμπουκάδων στο Καστελόριζο
Η Τουρκία συνέχιζε σε όλη την διάρκεια της Τρίτης να ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε μισή ώρα 10 υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Συγκεκριμένα, 3 ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τα 3 ακριτικά νησιά, σε ύψος από 9000 πόδια έως 29000 πόδια.
Μάλιστα, σε μία περίπτωση το 1 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε χαμηλή υπέρπτηση στη Ρω στα 5000 πόδια. Νωρίτερα ζεύγος τουρκικών F-16 είχε πετάξει δύο φορές πάνω από τη Μεγίστη ελληνικό σύμπλεγμα, σε ύψος 12.500 και 29.000 ποδών αντίστοιχα.
Συνολικά η έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, με τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σημείωσε συνολικά σήμερα 82 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.
Οι 32 έγιναν από 12 F-16 και 2 F-4, ενώ οι 50 σημειώθηκαν από 3 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερο. Τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε 9 περιπτώσεις σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά που αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.