- Πέρασαν τον τρίτο τοίχο οι αρχαιολόγοι, που ίσως είναι και ο τελευταίος πριν το αρχαίο μυστικό - Ξεσπά η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη - Ποιο είναι το παράπονό της από τους συναδέλφους της - Νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του αρχαίου τάφου - Για παγκόσμια προβολή του πολιτισμού μας κάνει λόγο η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Οι ανασκαφές στα άδυτα του μνημειώδους τύμβου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης προχωρούν καθημερινά με γοργούς ρυθμούς, αλλά και μεγάλη προσοχή.
Η εξέλιξη των ανασκαφών τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν ραγδαία, με τα ευρήματα να είναι τεράστιας σημασίας και το επίκεντρο να είναι τρία σημεία. Πρώτον το ότι επήλθε η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων, που στέκονται ολόσωμες στο δωμάτιο που βρίσκεται ποίσω από τις Σφίγγες.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως βρέθηκαν κομμάτια από το σπασμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας από την οποία η όχη της έλειπε ολοκληρωτικά, γεγονός που ίσως ενισχύει τις απόψεις πως ο τάφος είναι ασύλλητος, ενώ το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό δεδομένο, είναι πως οι αρχαιολόγοι έφτασαν στον τοίχο που τους χωρίζει από το τρίτο δωμάτιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κάποια μέλη της ομάδας έχουν ήδη μπει και στο τρίδο δωμάτιο!
Το δωμάτιο στο οποίο οι πλέον αισιόδοξοι ευελπιστούν πως βρίσκονται οι απαντήσεις για τα πιο “καυτά” ερωτήματα, με προεξέχον φυσικά αυτό του “ποιος είναι θαμμένος στον μεγαλειώδη αρχαίο τάφο”.
Σύμφωνα με το thousandnews.gr, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, δύο μέλη του ειδικού συνεργείου των ανασκαφών της Αμφίπολης, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου και αυτή την ώρα πραγματοποιούν μία πρώτη εκτίμηση της στατικότητας του χώρου.
Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να προγραμματιστούν οι απαραίτητες εργασίες υποστήλωσης για να μπορέσουν να μπουν με ασφάλεια οι αρχαιολόγοι στο δωμάτιο και να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χώμα μέσα στον τρίτο θάλαμο φτάνει περίπου τα πέντε μέτρα ύψος, γεγονός που ενισχύει το σενάριο πως οι κατασκευαστές γέμισαν τον τάφο επίτηδες με χώμα πριν τον σφραγίσουν, ούτως ώστε να εμποδίσουν το έργο των επίδοξων τυμβωρύχων.
Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το τρίτο δωμάτιο, με το επόμενο βήμα να είναι η εκκαθάριση του χώρου από τα χώματα, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτό.
Την ίδια ώρα όμως, η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, η Κατερίνα Περιστέρη, εκφράζει το παράπονό της για τους συναδέλφους της και συγκεκριμένα από τη στάση που κρατά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου η ίδια είναι μέλος.
Όπως αναφέρει το thousandnews.gr, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην αρχαιολόγο, υποστηρίζουν πως η κ. Περιστέρη είναι δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι δεν έχει δεχθεί ούτε ένα τηλεφώνημα από κάποιον από τους συναδέλφους της στον Σύλλογο.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο επισκέφθηκε, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά των αρχαιολόγων, για τη δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου πολιτισμού”¨.
“Η Ελλάδα έχει μια τεράστια δύναμη και αυτή η δύναμη είναι το πολιτιστικό της απόθεμα”, τονίζει η κυρία Μενδώνει και συνεχίζει: “Είναι αυτή η αιτία, που χάρη σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να έχει μόνο θετική προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Ακόμη δυο φωτογραφίες από τα ευρήματα στον τάφο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού το επόμενο βήμα, το οποίο μάλιστα αναμένεται σήμερα, είναι να αφαιρεθεί προσεκτικά το χώμα κάτω από το άνοιγμα που έχει ο τοίχος ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να περάσουν στον επόμενο θάλαμο του τάφου.
Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.
Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.
Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πωλούνται στο Internet οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης!
Το μεγάλο μυστικό – Ο επόμενος τοίχος του τάφου της Αμφίπολης απαντάει στα ερωτήματα