Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Αμφίπολη: Ο τάφος “δείχνει” την ταυτότητα του νεκρού – Είναι η μόνη ταφή στον λόφο Καστά;

Αμφίπολη: Ο τάφος “δείχνει” την ταυτότητα του νεκρού – Είναι η μόνη ταφή στον λόφο Καστά;

– Πότε αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα από τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη
– Ποιοι “βλέπουν” ταφή ανδρός και μάλιστα προβλέπουν ότι πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα
– Η θεωρία ότι το μνημείο είναι τάφος περισσότερων στρατηγών – συντρόφων του Μ. Αλεξάνδρου

Το μυστικό που κρύβει ο τάφος, παρά τα όσα εντοπίστηκαν, ίσως παραμείνει για πάντα μυστικό. Παρά την ανακάλυψη των οστών του νεκρού ίσως μείνουμε μόνο στις θεωρίες καθώς οι ενδείξεις δεν θα είναι αρκετές ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Μια άμεση πληροφορία ή για την ακρίβεια η πρώτη πληροφορία που θα πρέπει να αναμένεται θα είναι αυτή που αφορά στο φύλο του νεκρού.

Είναι η πρώτη απάντηση που μπορεί να δώσει η μελέτη του σκελετού και μάλιστα πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία.

Ήδη λόγω των διαστάσεων του τάφου, 2,32 Χ 0,54 φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο ενταφιάστηκε ένα σώμα μάλλον μεγάλων διαστάσεων που περισσότερο ταιριάζει σε άνδρα.
Αυτό βεβαία μένει να αποδειχθεί.

Ένα επίσης βασικό στοιχείο που πρέπει να έρθει στο φως είναι το εάν υπήρξε ή όχι καύση του νεκρού. Το γεγονός ότι βρέθηκε πλήρης ο σκελετός δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπήρξε καύση.

Έχει αποδειχθεί από άλλες ταφές ότι υπήρχε ειδική διαδικασία καύσης κατά την οποία τα οστά έμεναν ουσιαστικά ανέπαφα.

Ωστόσο το σχήμα του τάφου και οι διαστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγινε κανονική ταφή και όχι ταφή μετά από καύση. Πιθανότατα το σώμα ενταφιάστηκε ολόκληρο και όχι σε κάποια λάρνακα ή αγγείο καθώς σε αυτή την περίπτωση το σχήμα θα ήταν πιθανότατα τετράγωνο και με σαφώς μικρότερες διαστάσεις.

Μια ακόμη έρευνα που μπορεί να δείξει πολλά είναι η εξέταση του dna που μπορεί να δώσει την απάντηση (όχι με βεβαιότητα όμως λόγω αλλοιώσεων από καύση ή προσμίξεις) εάν υπάρχει συγγένεια του νεκρού με τους νεκρούς του βασιλικού νεκροταφείου των Αιγών.

Οι έρευνες των επιστημόνων στα οστά μπορούν να προσδιορίσουν με μια σχετική ακρίβεια την ηλικία του ατόμου όταν βρήκε το θάνατο, όμως και εδώ ο προσδιορισμός γίνεται κατά προσέγγιση +-4 ετών δηλαδή μπορεί να υπάρχει απόκλιση αρκετών ετών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Οι ίδιες έρευνες μπορούν να δείξουν όμως πολύ σημαντικά στοιχεία όπως τον τρόπο θανάτου του ατόμου, αλλά και στοιχεία που αφορούν ακόμη και στη διατροφή του που πολλές φορές μπορεί να δείξει τον τρόπο ζωής του.

Ποιος ο νεκρός;

Πριν απ’ όλα αυτά όμως έχουν αρχίσει (εδώ και καιρό άλλωστε) οι θεωρίες για το ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που τιμήθηκε με αυτόν τον μοναδικό τρόπο μετά τον θάνατό του.

Όσοι βλέπουν ανδρική ταφή βιάζονται να διαψεύσουν εκείνους που υποστηρίζουν τη θεωρία που υποστηρίζει ταφή της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου…

Η κατασκευή του ίδιου του μνημείου οδηγεί πολλούς να συμπεράνουν ότι το κόστος και το μέγεθος ταιριάζουν σε ταφή στη μνήμη του Ηφαιστίωνα θυμίζοντας μάλιστα την περιγραφή ιστορικών για τη μοναδική νεκρική πυρά που κατασκεύασε ο Μ. Αλέξανδρος στην Βαβυλώνα για να τον τιμήσει.

Άλλοι απαντούν πως δεν θα ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί στη μακεδονική γη τέτοιο μνημείο για τον Ηφαιστίωνα σε μια περίοδο που η περιοχή βρισκόταν υπό την επιρροή του Κρατερού ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη μαζί του.

Στο … τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα όπως του Ναυάρχου Νέαρχου που καταγόταν από την πόλη της Αμφίπολης και θα μπορούσε να κατασκευάσει για τον εαυτό του και την οικογένειά του ένα ανάλογο μνημείο…

Και οι θεωρίες συνεχίζονται με εκείνους που θυμίζουν ότι το μνημείο έχει διαστάσεις που πιθανότατα οδηγούν στην ύπαρξη και άλλων τάφων. Μιλούν δηλαδή για μνημείο αφιερωμένο σε περισσότερους από έναν νεκρούς και μιλούν για μνημείο αφιερωμένο σε πολλούς συντρόφους – στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου.

Οριστική απάντηση θα υπάρξει;

Μπορούν οι έρευνες στα οστά του νεκρού του τάφου της Αμφίπολης να δώσουν απαντήσεις θετικές οι αρνητικές; Μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν κάποιες από τις θεωρίες;
Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι, καθώς εάν αποδειχθεί ότι ο νεκρός ήταν άνδρας, τότε αποκλείεται η περίπτωση της Ολυμπιάδας, εάν τα οστά δείξουν θανατηφόρο τραύμα τότε μιλάμε για άνθρωπο που πέθανε σε μάχη η από το χέρι δολοφόνου και έτσι αποκλείεται η θεωρία περί Αλέξανδρου ή Ηφαιστίωνα, εάν μάλιστα τα οστά δεν έχουν καεί τότε με βάση τις πηγές που μιλούν για καύση τόσο του Μ. Αλεξάνδρου όσο και του Ηφαιστίωνα τότε ο αποκλεισμός των δύο αυτών προσώπων γίνεται… διπλός.
Η έρευνα στα οστά μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις, όμως δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος ήταν ο άνθρωπος που ενταφιάστηκε στην Αμφίπολη, μόνο να στηρίξει η να ανατρέψει κάποιες θεωρίες μπορεί…

Είναι η μόνη ταφή στον λόφο Καστά;

Η απάντηση αυτή θα δοθεί μόνο απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Οι γεωλογικές έρευνες θα δώσουν ενδείξεις, θα πρέπει οι αρχαιολόγοι με βάση τις ενδείξεις αυτές να συνεχίσουν την έρευνα σε άλλα σημεία του λόφου Καστά ώστε να φανεί εάν υπάρχουν και άλλα μνημεία.
Η ήδη υπάρχουσα, αλλά παλιά γεωλογική έρευνα στον χώρο δείχνει στα βορειοδυτικά του λόφου κάποια στοιχεία ανθρώπινης παρέμβασης. Πληροφορίες λένε ότι οι νέες γεωλογικές έρευνες θα εστιάσουν πρώτα στο σημείο αυτό….

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε