Σχεδόν όλα τα ονόματα έχουν ακουστεί. Πιθανά και απίθανα. Τις τελευταίας ημέρες όμως “παίζει” ξανά το όνομα της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, καθώς ο τάφος της δεν έχει ανακαλυφθεί και είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να τύχη ανάλογης τιμής.
Όχι, λένε άλλοι επιστήμονες. Δεν είναι μόνο οι ενδείξεις για την ύπαρξη του τάφου της στην αρχαία Πύδνα, αλλά και το γεγονός ότι η μητέρα του Μακεδόνα στρατηλάτη μετά τον θάνατό τους δημιούργησε πολλές αντιπαλότητες με τους επιγόνους του. Πολύ δύσκολα κάποιος θα έφτιαχνε ένα τέτοιου μεγέθους μνημείο για κείνη.
Μην ξεχνάτε τον λέοντα, λένε άλλοι. Είναι δεδομένο ότι ο λέοντας δείχνει εκτός από “στέμμα” και μάχες και κατακτήσεις. Δηλαδή υποδηλώνει ανδρική ταφή. Ενός ή και περισσότερων νεκρών.
Μάλιστα όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή παραπέμπουν στο πιο πρόσφατο σε σχέση με την περίοδο κατασκευής του τάφου γεγονός που επίσης είχαμε την κατασκευή ενός λέοντα.
Ήταν ο ίδιος ο Φίλιππος ο Β που έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί ένας λέοντας για να τοποθετηθεί στην κορυφή του τύμβου των νεκρών ιερολοχιτών που πολέμησαν εναντίον του στη μάχη της Χαιρώνειας.
Μάλιστα ο τύμβος των ιερολοχιτών δείχνει για πολλούς τη λογική των Μακεδόνων. Ο τάφος της Αμφίπολης μερικές δεκαετίες μετά πιθανότατα ακολουθεί την ίδια λογική. Πρόκειται για ένα μνημείο που τιμά άνδρα ή άνδρες που απέδειξε ή απέδειξαν την ανδρεία τους στη μάχη.
Εδώ βέβαια επανέρχεται το θέμα του μεγέθους. Με μισό χιλιόμετρο περίμετρο το μνημείο μπορεί να φυλάσσει μόνο έναν νεκρό ή πρόκειται για μνημείο με το οποίο τιμήθηκαν περισσότεροι νεκροί;
Διαβάστε επίσης: