- "Ακράδαντα τα στοιχεία - Μάταιο να μιλούν για ρωμαϊκό τάφο", λέει η Κατερίνα Περιστέρη - Μιλάνε χωρίς να ξέρουν για πέντε λεπτά δημοσιότητας - Προσβάλλουν την ανασκαφή και τον τόπο" - Το εναλλακτικό σχέδιο των αρχαιολόγων για να μπουν στον τέταρτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης - Αναλυτικά τα... "καρφιά" της αρχαιολόγου για τους συναδέλφους της - Θέμα ωρών η πλήρης αποκάλυψη των εντυπωσιακών Καρυάτιδων!
“Άστραψε και βρόντηξε” η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, εναντίον των συναδέλφων της που “μιλούν χωρίς να ξέρουν την ανασκαφή, για να κερδίσουν πέντε λεπτά δημοσιότητας”.
Η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και στην χρονολογία κατά την οποία κτίστηκε το επιβλητικό ταφικό μνημείο, λέγοντας με σιγουριά πως έχουμε να κάνουμε με κτίσμα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα, κάνοντας και πάλι επίθεση στους αρχαιολόγους που κάνουν λόγο για ρωμαϊκό τάφο.
Την ίδια ώρα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ανασκαφικές δραστηριότητες στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, στο λόφο Καστά, είχαν “παγώσει” και όλα έδειχναν πως δεν θα υπήρχε κάποια σημαντική εξέλιξη πριν τη Δευτέρα.
Κι αυτό γιατί είχε κριθεί απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα σε εργασίες που δεν έχουν να κάνουν με την ανασκαφή αυτή καθ’ αυτή, αλλά που είναι αναγκαίες. Κι αυτές οι εργασίες είχαν να κάνουν με την υποστήλωση και την αντιστήριξη του αρχαίου οικοδομήματος, στο εσωτερικό τοιυ οποίου οι φθορές από το πέρασμα των αιώνων είναι κάτι παραπάνω από φανερές.
Ωστόσο τα δεδομένα αυτά έρχεται να ανατρέψει η ίδια η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εκτόςαπό τα… “καρφιά” στους αρχαιολόγους, αποκάλυψε και το…. σχέδιο που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η ομάδα της, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να έχουμε πρόοδο όσον αφορά στα ευρήματα, ακόμη και μέσδα στο σαββατοκύριακο!
Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.
“Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι’ αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο” ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, “που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες”, όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, “βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο”.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν “σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους”, επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.
“Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί” υπογράμμισε.
Πιο συγκεκριμένα, τα όσα αντίκρυσε η αρχαιολογική ομάδα μέσα στον τελευταίο θάλαμο στον οποίο έχει καταφέρει να μπει, δηλαδή στον τρίτο, έκαναν την Κ. Περιστέρη να αναθεωρήσει σχετικά με το σχέδιο εισόδου στον τέταρτο θάλαμο, που ίσως είναι και ο κεντρικός, νεκρικός θάλαμος.
Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν μέσα στον τρίτο θάλαμο ένας μηχανικός κι ένας αρχιτέκτονας, οι οποίοι επεξεργάζονται το χώρο για να διαπιστώσουν ποιο θα ήταν το ιδανικό σχέδιο για να υοπστηρίξουν το οικοδόμημα, το οποίο όπως προαναφέραμε έχει εκτεταμένες φθορές.
Επί του παρόντος λοιπόν, δεν είναι δυνατό να εγγυηθεί η ασφάλεια των αρχαιολόγων και των εργατών στο εσωτερικό του τάφου, κάτι που αλλάζει τη στρατηγική εισόδου στον επόμενο θάλαμο.
Αυτό σημαίνει πως πλέον το πιο πιθανό σενάριο, είναι να προσπαθήσουν να μπουν από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του τοίχου αυτού.
Βασικό εμπόδιο βεβαίως σε αυτή τη στρατηγική, είναι το χώμα που υπάρχει μέσα στον τρίτο θάλαμο, το οποίο υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα κι ενδεικτικό είναι πως μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν περίπου 40 εκατοστά χώματος από τον θάλαμο.
Η Κατερίνα Περιστέρη αποκάλυψε επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πλήρης αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων, αφού κρίθηκε απαραίτητο να αφαιρεθούν δύο ακόμη σειρές από πέτρες που υπάρχουν στον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τις δύο αρχαίες κόρες.
Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα μέσα στο σαββατοκύριακο, μετά και την αφαίρεση των πετρών που προαναφέραμε, θα αποκαλυφθούν ολοκληρωτικά οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες που στέκουν ολόσωμες στο εσωτερικό του αρχαίου τύμβου.
Ακόμη, από το πρωί της Πέμπτης έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης του χώματος που υπάρχει πάνω από τον τύμβο, το οποίο αποτελεί επίσης μία δύσκολη διαδικασία, αφού όπως αναφέρεται, το χώμα που υπάρχει πάνω στο ταφικό οικοδόμημα φτάνει τα 14 μέτρα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κρύβουν στον τάφο της Αμφίπολης; Γιατί δίνουν πληροφορίες και φωτογραφίες με το σταγονόμετρο;