- Ενα επιστύλιο σε τρία κομμάτια ήταν το νέο εύρημα από τις ανασκαφές - Η μεταφορά του μέσα σε βαμβάκι που μπέρδεψε όσους το είδαν - "Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό, τι δεν βρίσκουμε", λέει ο Τασούλας για τις... διαρροές - Σύμμαχος το... ΑΠΘ στις ανασκαφικές δραστηριότητες της Αμφίπολης - Ψάχνουν το... χαμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας
Οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη στο χώρο των ανασκαφών της Αμφίπολης, στο λόφο Καστά, είναι ικανή να δημιουργήσει… πανδαιμόνιο και ατελείωτα σενάρια και υποθέσεις.
Αυτό συνέβη και σήμερα, Τετάρτη, όταν ανακαλύφθηκε ένα επιστύλιο, πίσω από τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες, το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Το μέρος του επιστυλίου που είναι κολλημένο στον τοίχο, έχει πλάτος 80 εκατοστά με ένα μέτρο και ύψος 15 εκατοστά.
Το επιστύλιο, λοιπόν, δημιούργησε ένα κομφούζιο, αφότου μεταφέρθηκε στο μουσείο της Αμφίπολης για να εξεταστεί. Οι πληροφορίες λένε πως ήταν τυλιγμένο μέσα σε βαμβάκι, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο, κατά την μεταφορά του.
Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η… παραφιλολογία, αφού κάποιοι μπερδεύτηκαν από την εικόνα αυτή κι έκαναν λόγο για ανεύρεση επιγραφών, που θα οδηγούσαν ακόμη και στην αποκάλυψη της ταυτότητας της προσωπικότητας της αρχαιότητας που είναι ενταφιασμένη στον τύμβο, πληροφορία που το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά.
Σε όλο αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η σημαντική αύξηση της αστυνομικής δύναμης στον χώρο των ανασκαφών κι έτσι τα σενάρια για τεράστιες αποκαλύψεις δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Από το πρωί της Τετάρτης οι άνδρες της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί από το χωριό της Μεσολακκιάς στον λόφο Καστά και απαγορευόταν η δίοδος σε οποιονδήποτε δεν είχε εργασία στις ανασκαφές, ωστόσο νωρίς το απόγευμα ο δρόμος άνοιξε και επιτρεπόταν και πάλι στους πολίτες να πλησιάσουν τον χώρο των αρχαιολογικών εργασιών.
Ένα τέλος στην ακατάσχετη σεναριολογία φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, αφού σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: “Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για φήμες που ανεύθυνα κυκλοφορούν για ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, δήλωσε πως το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων”.
“Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!”, συμπληρώνει ο Κ. Τασούλας.
Παράλληλα, την πρόθεσή της να συνδράμει, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, εκδήλωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή να υποστηρίξει συνεργατικά το έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.
Στον κατάλογο των καθηγητών που προτείνονται περιλαμβάνονται επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους.
Ως παραδείγματα των τομέων, στους οποίους δύνανται να συνδράμουν, αναφέρονται “η περιγραφή του μικροκλίματος – μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, που αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες”.
Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της Σχολής που προτείνονται για την ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί των Ταξινόμων Χλωρίδας, Ταξινόμων Πανίδας, Τεχνικών Μοριακών Αναλύσεων (ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου), Παλαιοντολογίας, Γεωφυσικής διασκόπησης, Νεοτεκτονικής, στρωματογραφίας και παλαιογεωγραφίας, Προέλευσης αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις) και Μικροκλίματος.
Πρόκειται για ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται “επί των στύλων”. Στα μικρότερα μνημεία το επιστύλιο μπορεί να είναι ολόσωμο, δηλαδή να αποτελείται από ένα συμπαγές κομμάτι μαρμάρου.
Σε μεγαλύτερα μνημεία αποτελούνταν από δυο στοιχεία ή ακόμη και τρία, όπως στον Παρθενώνα. Το κομμάτι που ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό του μνημείου λέγεται αντίθημα. Το επιστύλιο δεν είχε καμιά διακόσμηση εκτός από το ναό της Άσσου που είχε ανάγλυφα θέματα και κάποια πρώιμα σικελικά κτίρια που είχαν επενδύσεις από τερρακότα.
Στον Παρθενώνα, εκ των υστέρων είχαν αναρτήσει χάλκινες ασπίδες και επιγραφές. Το μόνο στοιχείο που υπήρχε στο επιστύλιο ήταν οι σταγόνες, έξι συνήθως, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στοιχείο των υπερκείμενων μετοπών.
Το σενάριο που κυριαρχεί πλέον και με βάση τα τελευταία ευρήματα είναι ότι έπεσε ένα κομμάτι της οροφής και χτύπησε το πρόσωπο της Καρυάτιδας, προκαλώντας το σπάσιμο του μαρμάρου.
Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να βρουν θραύσματα από το πρόσωπο και να επιχειρήσουν έτσι να το αποκαταστήσουν.
Επίσης, θεωρούν πολύ πιθανό να βρουν και κομμάτια από την οροφή όταν θα μπορέσουν να δουν πιο μέσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Μας περιμένουν τεράστιες εκπλήξεις στον τάφο της Αμφίπολης” – Μοναδικά στοιχεία έρχονται στο φως