- Και… ξαφνικά δεν υπάρχει θύρα όπως έλεγαν επί έναν μήνα οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής - Το λάθος στους υπολογισμούς των αρχαιολόγων αλλάζει τα δεδομένα για τον τάφο της Αμφίπολης - Υπάρχει θύρα σε άλλο μέρος ή δεν μιλάμε πλέον για ταφικό μνημείο;
Πέρασε σχεδόν έναν ολόκληρος μήνας από την ανακάλυψη του ενός βασικού στοιχείου που οδηγούσε σ τη βεβαιότητα ότι μιλάμε για μακεδονικού τύπου τάφο και όχι κάποιου άλλου είδους μνημείο.
Αυτό το στοιχείο δεν ήταν άλλο από την ανεύρεση θυρώματος, πόρτας δηλαδή, που σηματοδοτούσε την ύπαρξη προθαλάμου ή απευθείας νεκρικού θαλάμου στη συνέχεια.
Μόνο που αυτό το δεδομένο άλλαξε. Θύρα δεν υπάρχει και όλα πλέον ανατρέπονται.
Το βασικό στοιχείο που έκανε τους αρχαιολόγους να μιλούν για μακεδονικού τύπου τάφο… πήγε περίπατο με τις ανακοινώσεις της ομάδας των αρχαιολόγων που διενεργούν την ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. (φωτο 1).
2. Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα. (φωτο 2, σχέδιο).
Με βάση λοιπόν αυτή την ανακοίνωση είχε ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος με τους δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: Η ύπαρξη θυρώματος σας επιβεβαιώνει κ. Περιστέρη;
Περιστέρη: Και βέβαια η πόρτα που βρήκαμε επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο…
3.Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Κάπου εδώ μπαίνουν αναγκαστικά κάποια πολύ βασικά ερωτήματα:
Πως η βεβαιότητα για θύρωμα έγινε «υπόθεση εργασίας»;
Τελικά υπήρχε στροφέας στο δυτικό τμήμα του θυρώματος ή όχι;
Και τα ερωτήματα συνεχίζονται. Υπήρχε ορθοστάτης και μάλιστα μαρμάρινος με πολύ ωραία διακόσμηση αλλά δεν υπήρχε θύρα; Υπήρχε θύρα που έχει αφαιρεθεί; Ήταν κατασκευασμένη από άλλο υλικό που δεν άντεξε στο χρόνο;
Αν δεν υπήρχε θύρα στο σημείο αυτό, τότε πως δημιουργήθηκαν τα σημάδια στο κάτω τμήμα, σημάδια που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο βαριάς δίφυλλης θύρας;
Το σημείο αυτό δεν βρίσκεται στο σημείο που οδηγεί στον τέταρτο χώρο του τάφου;