Ελλάδα

Αμφίπολη: Νέες φωτογραφίες από τον αρχαίο τάφο! Ολόσωμες οι Καρυάτιδες – Όλο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό

- Στη δημοσιότητα καινούριες φωτογραφίες από τις ανασκαφές στον αρχαίο τάφο
- Αποκαλύφθηκαν τα σώματα των Καρυάτιδων στα... ενδότερα της Αμφίπολης
- Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις
- Ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους από την εξωτερική πλευρά οι αρχαίες κόρες
- Τοποθέτηση αλεξικέραυνου στην οροφή του τύμβου
- ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού

Οι ανασκαφικές δραστηριότητες στο λόφο Καστά, όπου έχει ανακαλυφθεί ο αρχαίος τάφος που απασχολεί καθημερινά την κοινή γνώμη, με το ενδιαφέρον να έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με τους αρχαιολόγους να βρίσκονται μία ανάσα από την αποκάλυψη του αρχαίου μυστικού!

Την ίδια ώρα, νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του επιβλητικού, αχανούς αρχαίου τύμβου της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, δίνοντας νέα στοιχεία για την εξέλιξη των ανασκαφών.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, που αποκαλύφθηκαν πλήρως και επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες πως είναι ολόσωμες.

Οι νέες αποκαλύψεις του υπουργείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.
Οι Καρυάτιδες... αποκαλύπτονται! Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.
Εκπληκτικές λεπτομέρειες στους χιτώνες - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.
Ο ανασηκωμένος χιτώνας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.
Τμήματα του προσώπου της Καρυάτιδας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ
Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες.

Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Αφιέρωμα της Le Monde με ερωτηματικά

Στον… χορό των υποθέσεων εργασίας μπήκε και η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σε εκτενές της δημοσίευμα “υποκλίνεται” στο μεγαλειώδη τάφο που βρίσκεται στο λόφο Καστά και αναλύει όλες τις πιθανότητες για τους “ενοίκους”. Από το Νέαρχο, τον Λαομέδοντα, τον Αντίπατρο, μέχρι και τον… κανένα!

Πηγή φωτό - Le Monde
Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει “μνημειώδη” τον τάφο της Αμφίπολης και μάλιστα συμπληρώνει πως φαίνεται ότι φιλοξενεί “ένα κοντινό πρόσωπο- συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Le Monde: “Ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, ο πιο μεγάλος τάφος που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στην Ελλάδα”

“Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να περάσουν έναν δεύτερο θάλαμο που φυλάσσεται από δυο καρυάτιδες. Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;” αναρωτιέται η Le Monde.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως “από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού αυτό το καλοκαίρι, τα φώτα της επικαιρότητας έχουν στραφεί σε αυτόν τον εξαιρετικό τάφο. Ακόμη και αυτή την στιγμή, οι αρχαιολόγοι προχωρούν σταδιακά προς το εσωτερικό του μνημείου. Η ανακάλυψη είναι σπάνια”.

Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο;

Εκτός από τον θαυμασμό για το εκπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Αμφιπόλεως, η Le Monde αναλύει και όλα τα πιθανά σενάρια για το ποιος ή ποιοι θα μπορούσαν να είναι θαμμένοι στο σημείο, ενώ κάνει και μία μικρή αναφορά στον μεγάλο στρατηλάτη της αρχαιότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πηγή φωτό - Le Monde
“Σε γενικές γραμμές, στους τάφους αυτής της περιόδου, υπάρχουν επιγραφές που μας αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ενοίκου”, τονίζει η εφημερίδα.

Η Le Monde αναφέρει πως είναι πιθανό κάποιος από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου να είναι θαμμένος στον τάφο, αναφέροντας συγκεκριμένα το Νέαρχο, επικεφαλής του στόλου του στρατηλάτη, το Λαομέδοντα, ή τον στρατηγό Αντίπατρο. 

Επίσης, υποθέσεις κάνει και για κάποιο μέλος της οικογένειάς του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγος του Ρωξάνη ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς, όπως ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο οι “ένοικοι” να είναι περισσότεροι από έναν, αλλά και… το άλλο άκρο, δηλαδή ο τάφος να είναι κενός! Να πρόκειται, δηλαδή, για ένα ταφικό μνημείο την κατασκευή του οποίου είχε προβλέψει ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο δεν ενταφιάστηκε ποτέ εκεί, αφού απεβίωσε μακριά από την Ελλάδα, στην Βαβυλώνα.

Τα ίχνη του τάφου του όμως έχουν χαθεί μέσα στους αιώνες και δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τους αρχαιολόγους, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, παραθέτοντας και δηλώσεις του ιστορικού Μιλτιάδη Χατζόπουλου, ο οποίος υπογραμμίζει: “Οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό για έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη ήταν εν ζωή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να μην είναι μόνο ένας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικό στο είδος του το μνημείο

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα