Site icon NewsIT

Αμφίπολη: Η Ολυμπιάδα θαμμένη στον τάφο σύμφωνα με Καναδό αρχαιολόγο

05.11.2014 | 19:38
Αμφίπολη: Η Ολυμπιάδα θαμμένη στον τάφο σύμφωνα με Καναδό αρχαιολόγο

- "Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν θαμμένη εκεί", υποστήριξε ο Τέρενς Κλαρκ - Ο Καναδός αρχαιολόγος μίλησε στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Από την ανασκαφή στον μεγαλοπρεπή τύμβο αναδύονται εξαιρετικά γλυπτά και συγκινητικά ευρήματα, τόνισε - Με την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων θα γίνει η απεικόνιση του υπεδάφους του λόφου Καστά στην Αμφίπολη

“Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή”. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας.

Στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της περιοδείας στη Βόρειο Αμερική της έκθεσης “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great”, ο κ.Κλαρκ τόνισε ότι από την ανασκαφή στον μεγαλοπρεπή τύμβο Καστά αναδύονται εξαιρετικά γλυπτά και συγκινητικά ευρήματα.

“Αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά”, είπε, εκτιμώντας ότι από το μέγεθος του ταφικού μνημείου προκύπτει ότι ο ένοικός του πρέπει να είναι κάποια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα και φαίνεται λογικό να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με ρεύμα θα ερευνηθεί το υπέδαφος του λόφου Καστά

Μέσα σε επτά με δέκα μέρες από την ημέρα έναρξης της εργασίας της γεωφυσικής διασκόπησης, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να έχουν με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας απτά αποτελέσματα και “εικόνες” για το εσωτερικό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Η μέθοδος προβλέπει την τμηματική… καλωδίωση του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων.

Στη συνέχεια, γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο, που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν στην τρισδιάσταση απεικόνιση του εδάφους.

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version