- Μαγεύουν την υφήλιο οι νέες φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν πλήρως - Τα αγάλματα έχουν ύψος 2.27 μέτρα, φορούν χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένδυμα με κρόσια - Δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για χρυσά Μακεδονικά νομίσματα στον τάφο - Ενδείξεις και για 4ο θάλαμο - Οι επόμενες κινήσεις των ειδικών στον τύμβο της Αμφίπολης ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Το μεγαλείο των δύο Καρυάτιδων αποκαλύφθηκε πλήρως και οι νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας διθυραμβικά σχόλια από τα πιο έγκυρα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τα εντυπωσιακά γλυπτά, που έχουν ύψος 2.27 μέτρα, φορούν χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένα μακρύ ένδυμα με κρόσια και πλούσιες πτυχώσεις, ήρθαν στο φως μετά την απόφαση των αρχαιολόγων, να μπουν στον 3ο θάλαμο από την μαρμάρινη είσοδο και όχι από την τρύπα στο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τα γλυπτά και… ιδού το αποτέλεσμα!
Οι Καρυάτιδες φορούν παπούτσια της εποχής διακοσμημένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια, όπως φαίνεται και τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Στέκονται και οι δυο πάνω σε μαρμάρινα βάθρα που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί ολόκληρα. Τα βάθρα στην μπροστινή πλευρά έχουν μαρμάρινη επένδυση όπως και οι τοίχοι όλων των θαλάμων του τάφου. Το εκπληκτικό είναι πως η απόσταση ανάμεσα στα δυο βάθρα είναι ίδια με το άνοιγμα ανάμεσα στις σφήκες.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά την απομάκρυνση των χωμάτων βρέθηκαν και τμήματα από τα χέρια των Καρυάτιδων που έλειπαν και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Όπως τονίζεται στην ανακοινωση του υπουργείου Πολιτισμού, που συνόδευε τις εκπληκτικές φωτογραφίες, στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις και εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.
Ακόμα πάντως η ανασκαφική ομάδα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για είσοδο ενός τετάρτου θαλάμου για την ύπαρξη του οποίου η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κα Μενδώνη μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.
Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
Αναφορικά με την ύπαρξη μακεδονικών νομισμάτων, η κυρία Μενδώνη είπε ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί κατά εκατοντάδες αλλά δεν γνωρίζει αν έχουν βρεθεί μέσα στο χώρο της ανασκαφής.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο. Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αμφίπολη: Οι νέες εκπληκτικές φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες – Τα άδυτα του αρχαίου τάφου, τα χρώματα και η ακρίβεια των κατασκευαστών!
Βαρθολομαίος: Παρακολουθούμε με θαυμασμό τα ευρήματα της Αμφίπολης