Ελλάδα

Αμφίπολη: Αυτή είναι η μαρμάρινη είσοδος που έψαχναν οι αρχαιολόγοι – Τι δείχνουν οι νέες φωτογραφίες από τις ανασκαφές!

Κορυφώνεται η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του αρχαίου τάφου, μετά τις νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, από το λόφο Καστά στην Αμφίπολη...

Οι νέες φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες μπορεί από το πρωί να κάνουν το γύρο του κόσμου και να κρατούν τις ανασκαφές στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του μεγαλοπρεπούς τάφου συνεχίζεται καθώς οι ειδικοί διαπίστωσαν πως υπάρχει και συνέχεια.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν θύρωμα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που τους οδηγεί βάσιμα στο συμπέρασμα ότι στον τύμβο υπάρχει και τέταρτος θάλαμος που καλούνται να εξερευνήσουν, για να διαπιστώσουν αν αυτός είναι ο νεκρικός.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ”στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του”.
ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού

Νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο στο μνημείο. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», τόνισε ακόμη ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στην Αμφίπολη και αν ο τάφος είναι ρωμαϊκός ή μακεδονικός, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε κάποιο συμπέρασμα, ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιστήμονες έχουν κάθε δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία.

«Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να μιλήσουν πριν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές είναι οι ανασκαφείς και τα μέλη των ομάδων που του υποστηρίζουν», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού

Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου. Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο.

Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αμφίπολη: Οι νέες εκπληκτικές φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες – Τα άδυτα του αρχαίου τάφου, τα χρώματα και η ακρίβεια των κατασκευαστών!

Βαρθολομαίος: Παρακολουθούμε με θαυμασμό τα ευρήματα της Αμφίπολης

Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων! – Όλες οι εξελίξεις από τις εργασίες των αρχαιολόγων

Πόλεμος αρχαιολόγων! Παλαγγιά: Επιμένω! Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκός – Περιστέρη: Βγαίνετε και μιλάτε για τα 5 λεπτά δημοσιότητας!

Ξεσπάει η Παλαγγιά κατά της Περιστέρη: Βιάστηκε να μιλήσει για τον τάφο της Αμφίπολης – Επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα! – Ο τάφος είναι ρωμαϊκός

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα