Ελλάδα

Αμφίπολη: Σσσσσ! Κοιμάται η Βασίλισσα!

Αρχές της δεκαετίας του 60. Αύγουστος. Το λεωφορείο, γεμάτο παραθεριστές περνάει μπροστά από τον Λέοντα της Αμφίπολης. Τα πιτσιρίκια έχουν κολλήσει τα μουτράκια τους στα παράθυρα και λες και είναι συννενοημένα κάνουν όλα μαζί: Αααααααααα!

Κοιτούν με δέος το μεγάλο λιοντάρι καθώς περνούν από μπροστά τους. Και είναι και το ποτάμι που χύνεται στην θάλασσα. Ο Στρυμόνας είναι κι εκείνος επιβλητικός. Οι διακοπές αρχίζουν στα παράλια και τα πιτσιρίκια είναι ξετρελαμένα! Και είναι και η κυρία που όταν τα μεσημέρια τα ακούει να κάνουν φασαρία τους λέει για να τα ησυχάσει: “Σσσσσσσ! Κοιμάται η Βασίλισσα!” και κοιτάει προς λόφο Καστά.

Έτσι, έλεγαν οι κάτοικοι τότε. Ότι μια Βασίλισσα κοιμάται στον κλειστό τάφο. Και ήταν βέβαιοι γι’ αυτό. Και το λιοντάρι, που στο ανοικτό του στόμα έχτιζαν τις φωλιές τους τα χελιδόνια ήταν εντυπωσιακό!

“Κοίτα αγάπη μου!”, έλεγε η κα Κατερίνα στην κορούλα της. Πέντε – έξι χρονών ήταν τότε. “Κοίτα τα χελιδόνια που βγαίνουν από το στόμα του λιονταριού!”

Και η μικρή κοίταζε με δέος και άκουγε τα πάντα. Και σήμερα διαβάζει όλα όσα γράφονται για την Αμφίπολη. Και συγκινείται.

Γιατί θυμάται εκείνα τα καλοκαίρια όταν το μεσημέρι λίγο πριν πέσει για ύπνο κατάκοπη από τα παιχνίδια στην θάλασσα τα έβαζε με όσους έκαναν φασαρία γιατί δεν ήθελε να ξυπνήσουν την Βασίλισσα….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να μην είναι μόνο ένας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικό στο είδος του το μνημείο

Αμφίπολη: Αποθέωση από New York Times για τις Καρυάτιδες και αναφορά στον… σούπερ ήρωα των Αντικυθήρων – Διαμαρτυρίες κατοίκων στις ανασκαφές!

Έτσι είναι από μέσα η Αμφίπολη! Η σχεδιαστική αναπαράσταση του μεγαλοπρεπούς τάφου – Συνεχίζονται οι ανασκαφές

Διαστημική Αμφίπολη! Εκπληκτικές δορυφορικές φωτογραφίες από τις ανασκαφές του αρχαίου τάφου

“Μας περιμένουν τεράστιες εκπλήξεις στον τάφο της Αμφίπολης” – Μοναδικά στοιχεία έρχονται στο φως

Τεραστίων διαστάσεων ο τάφος – Έχουμε δει μόνο… την είσοδο – Τι έδειξε η έρευνα στο υπέδαφος του λόφου Καστά στην Αμφίπολη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένταση στον Ιανό, σε εκδήλωση για τα Τέμπη: «Έξω οι αλήτες» από τον Καραμπελιά, πέταξαν τρικάκια εναντίον του
Η εκδήλωση είχε ως θέμα «την πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών» και ξεκίνησε με ομιλία του Γιώργου Καραμπελιά, εναντίον του οποίου ακούστηκαν συνθήματα
Συνθήματα έξω από τον Ιανό
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Πιθανότατα η “ροζ” καταγγελία έγινε από πρώην της», λέει το περιβάλλον της 26χρονης αστυνομικού – «Έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση»
Η αστυνομικός καταγγέλθηκε ότι πηγαίνει με άδεια σε ροζ ραντεβού στο Ντουμπάι - «Συκοφαντικές και ψευδείς καταγγελίες», δηλώνει η δικηγόρος της
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 3