- Σχέδια για αναστήλωση, αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του - Όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με την Όλγα Κεφαλογιάννη - Αιχμές της κ. Κεφαλογιάννη κατά του υπουργείου Πολιτισμού για την Αμφίπολη
Τα πρώτα βήματα για να μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν την Αμφίπολη αναμένεται να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Όλγα Κεφαλογιάννη.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα γίνουν “τα σημαντικά έργα συντήρησης και ανάδειξης της Αμφίπολης ύψους 1,5 εκ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον ενός εκ. ευρώ από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας. Μέσα από τα χρήματα αυτά θα αναστηλώσουμε, θα αποκαταστήσουμε, θα συντηρήσουμε και θα αναδείξουμε το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, ώστε να γίνει επισκέψιμο στους πολίτες.
Από την πλευρά της, η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασε την ικανοποίηση της για αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας πως: “Χάρηκα ιδιαίτερα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με το Υπουργείο συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να στηρίζει τις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, ενός εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του με την ολιγωρία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ευτυχώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να διατηρεί το όραμα να δει το χώρο αυτό να γίνεται επισκέψιμος και χάρηκα ιδιαίτερα που ο Περιφερειάρχης με τη δική του επιμονή, τόσο από κοινοτικά όσο και από διευρωπαϊκά κονδύλια, κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Όλοι θέλουμε να δούμε το μνημείο και το αρχαιολογικό αυτό χώρο να αναδεικνύεται, να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης και κυρίως να γίνεται επισκέψιμος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία χώροι εξαιρετικά σημαντικοί που γίνονται επισκέψιμοι με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας…”.
Το 2012 άρχισαν προσπάθειες από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη για να εντοπιστούν τα όρια του τύμβου, στο Λόφο Καστά, και ο περίβολός του εντοπίστηκε 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια που γίνονταν οι ανασκαφές. Ο ταφικός περίβολος έχει μήκος 497 μέτρα και χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι φτιαγμένος από μάρμαρο της Θάσου και κατά την εκτίμηση της υπεύθυνης της ανασκαφής πρόκειται για έργο του Δεινοκράτη, της περιόδου 325-300 π.Χ.
Από την ανασκαφή στον τάφο έχουν έρθει στο φως τρεις διαδοχικοί θάλαμοι που επικοινωνούν μεταξύ τους με θύρες, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει μικρότερη θύρα που φαίνεται να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο.
Ορισμένοι αρχαιολόγοι, που δεν έχουν σχέση με την ανασκαφή, διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο τάφος είναι ελληνικός, υπόθεση όμως που απορρίπτει η υπεύθυνη της ανασκαφής τονίζοντας ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι “χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π.Χ.”.
Η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία όμως όπως διευκρίνησε κυκλοφορούσαν και για κάποιους αιώνες μετά, και πως εντοπίστηκαν ίχνη από έναν αρχαίο γερανό της Ρωμαϊκής εποχής, με τον οποίο αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για επανάχρηση.
Η επικεφαλής των ανασκαφών μίλησε και για τους αρχαίους τυμβωρύχους, λέγοντας πως ο τάφος είχε συλληθεί, όπως εκτιμάται, στη Ρωμαϊκή εποχή. Αρχικά ήταν επισκέψιμος εκτίμησε, ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν ανοιχτός και μετά τον έκλεισαν.
Σε ερώτηση σχετικά με τα κτερίσματα που δεν βρέθηκαν, αν αυτό σημαίνει ότι έχουν κλαπεί, απάντησε πως μπορεί να βρίσκονται σε διπλανό χώρο και ότι αυτό θα το δείξει η γεωφυσική διασκόπηση για την οποία θα απαιτηθεί χρόνος περίπου τριών μηνών.
Η κα Περιστέρη ανέφερε επίσης πως ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή για να αρχίσει η εξέταση. Σχετικά με το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας η κα Περιστέρη εκτίμησε πως αιτία στάθηκε μάλλον η πτώση ενός μαρμάρινου δοκαριού από το επιστύλιο στο εσωτερικό του τάφου, συνεπώς καταρρίπτονται οι θεωρίες για βανδαλισμό του αγάλματος.