Όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα μεγαλειώδες μνημείο – ηρώο του επιστήθιου φίλου και στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα που έχασε τη ζωή του λίγο πριν τον θάνατο και του ίδιου του Μακεδόνα Στρατηλάτη.
Ο Θ. Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, δηλώνει βέβαιος ότι πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του τετάρτου π.Χ. αιώνα.
Οι ενδείξεις, είπε μιλώντας στην εκπομπή του Mega, “Ανατροπή” ο καθηγητής οδηγούν σε ένα πρόσωπο και μόνο. Τον Ηφαιστίωνα που θα ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μ. Αλέξανδρο.
Στο ερώτημα ποιες είναι οι ενδείξεις που οδηγούν στον Ηφαιστίωνα ο κ. Μαυρογιάννης δείχνει τις Καρυάτιδες. Η καταγωγή του Ηφαιστίωνα ήταν Αθηναϊκή, πολλοί κάτοικοι της Αμφίπολης ήταν Αθηναϊκής Καταγωγής λέει ο ιστορικός και ο φίλος του Μ. Αλεξάνδρου ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν υπάρχει καμία ιστορική ένδειξη που να οδηγγεί σε ταφή του Ηφαιστίωνα στη Βαβυλώνα
“Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν ‘Πυρά’. Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα” είπε ο καθηγητής.
Ουσιαστικά ο κ. Μαυρογιάννης είναι υπέρμαχος της θεωρίας που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος έδωσε την εντολή ενταφιασμού του φίλου του στην Αμφίπολη της οποία προόριζε για πρωτεύουσα της αχανούς αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει.
Μάλιστα κατά τον κ. Μαυρογιάννη εκτός από τις Καρυάτιδες που παραπέμπουν σε νεκρό με αθηναϊκή καταγωγή υπάρχει και ο τύμβος που βοηθά στη χρονολόγηση του μνημείου και που παραπέμπη στην περίοδο που έχασε τη ζωή του ο Ηφαιστίωνας:
“Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ. Εδώ όμως υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιΐα, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιΐα δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται ‘Ιερό’. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.”, είπε στην εκπομπή ο κ. Μαυρογιάννης που δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της Κ. Περιστέρη για τη χρονολόγηση του τάφου:
“Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.”
Διαβάστε επίσης: