Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Αμυντική βιομηχανία, ακίνητα και προϋπολογισμός στο τραπέζι τρόικας-Στουρνάρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2014, το μέλλον τω αμυντικών βιομηχανιών και ο φόρος ακινήτων ιδίως για τον τρόπο είσπραξής του αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρώτης φάσης διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ήδη από το πρωί είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας και στο τραπέζι τω διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, το κλείσιμο της “μαύρης τρύπας” στον προϋπολογισμό και τ δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πείσει την τρόικα ότι σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες και ιδίως για την ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να εκκαθαριστούν εν λειτουργία και για αυτό το απόγευμα σήμερα θα έχει συνάντηση με τους δανειστές παρουσία και της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά.

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι δυο πλευρές θέλουν να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλεόνασμα μη αμφισβητήσιμο από κανέναν και έτσι οι πληροφορίες θέλουν το πλεόνασμα φέτος να είναι της τάξεως από 300 έως 600 εκ.€.

‘Οσον αφορά την ύφεση υπήρξε ουσιαστικά πολιτική συμφωνία για ποσοστό 4% το 2013 και μικρή ανάκαμψη για το 2014 της τάξης του 0,5%.

Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης η οποία θα ξεκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι η πιο δύσκολη καθώς οι πληροφορίες θέλουν τη τρόικα να έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να κάνει λίστα με νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού έως το 2016

Το ΥΠΟΙ διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση τα οποία νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση: μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων (έμμεσων ή άμεσων) και περικοπές επιδομάτων, αλλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι αύριο η τρόικα θα συναντηθεί με το υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και το Σαββατοκύριακο διαρκείς συναντήσεις εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Στον αέρα δεκάδες ξενοδοχεία – Πτώχευσε μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο

Εθελουσία για 5.000 υπαλλήλους σε τρεις τράπεζες

Νέα ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε