Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος είναι ανάμεσα σε αυτούς του δικαστές που προσέφυγαν και τελικά δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων την δικαστών.
Οι άλλοι δυο είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνον αυτούς που προσέφυγαν.
«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης έχοντας διευκρινίσει ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης. Όσον αφορά στους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
H απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.