Η προτεραιότητα έναντι της Αθήνας δόθηκε επειδή, όπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα, η Επίδαυρος, «το βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ» όπως είπε χαρακτηριστικά, επιδιώκει φέτος να προσελκύσει περισσότερους ξένους θεατές. «Εκτός από τις συνεργασίες με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και γραφεία που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό οργανισμό, έχουμε συνοδοιπόρο την Υδραϊκή Ναυτική Εταιρεία της Άννας-Μαρίας Δρακοπούλου που θα εξασφαλίσει μια νέα προσέγγιση-σύνδεση δια θαλάσσης για τις παραστάσεις των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου», ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Το στίγμα του προγράμματος εγγράφεται φέτος σε όλο το ρεπερτόριο στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στην ευρύτερη θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», και συνδέεται με το περιεχόμενο της έρευνας στο Λύκειο της Επιδαύρου.
Το πρόγραμμα ανοίγει στις 29-30 Ιουνίου, με Αχαρνείς του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και ολοκληρώνεται στις 17-18 Αυγούστου με τον Οιδίποδα επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της συνεργασίας του Φεστιβάλ Επιδαύρου με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών.
Στο πρόγραμμα πρωταγωνιστεί η «Ορέστεια», η τριλογία του Αισχύλου σε τρεις διαφορετικούς χώρους: στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ο Αγαμέμνονας σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (6-7 Ιουλίου ), στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου η Αργυρώ Χιώτη με την ομάδα Vasistas σκηνοθετεί τις Χοηφόρες (6 – 7 Ιουλίου ) αλλά και στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου η Στεφανία Γουλιώτη σκηνοθετεί και ερμηνεύει τις Ευμενίδες, παραγωγή του 2015 που επαναλαμβάνεται ξαναδουλεμένη φέτος (13-14 Ιουλίου).
Στο πλαίσιο του κύκλου των Ατρειδών, θα παρουσιαστούν και άλλες εκδοχές του μύθου. Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου από το Εθνικό Θέατρο (20-21 Ιουλίου), αλλά και ο Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη από το ΚΘΒΕ (3-4 Αυγούστου).
Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα (20-21 Ιουλίου), και ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα (3-4 Αυγούστου).
Προνομιακή θέση στο πρόγραμμα έχει η αριστοφανική κωμωδία, με τέσσερις παραγωγές: Ξεκινώντας με τους Αχαρνείς, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (29-30 Ιουνίου), θέτοντας το ερώτημα αν κάποιος μπορεί να διεκδικήσει ειρήνη μόνο για τον εαυτό του. Ο Πλούτος, που περιφέρεται τυφλός και χωρίς κρίση, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς από το Εθνικό Θέατρο (13-14 Ιουλίου). Οι Θεσμοφοριάζουσες, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που και στον τίτλο τους ακόμα δηλώνεται η σημασία των θεσμών. Οι Βάτραχοι, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (10-11 Αυγούστου), όπου ο Διόνυσος κατεβαίνει στον Άδη για να ξαναφέρει στον πάνω κόσμο έναν δραματικό ποιητή. Για τον Αριστοφάνη, μόνο η ποίηση και το θέατρο μπορούν να σώσουν την πόλη.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018 δεν θα λείψουν και οι συμπαραγωγές με τέσσερα ΔΗΠΕΘΕ (Ιωαννίνων, Αγρινίου, Καβάλας και Κρήτης), όπως ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα σε τέτοιες περιπτώσεις όπου «επιμερίζονται τα έξοδα με το φεστιβάλ και μπορούν να πραγματοποιούνται παραγωγές που ανταποκρίνονται στις καλλιτεχνικές ανάγκες των δημιουργών».
Λύκειο της Επιδαύρου
Σχετικά με το Λύκειο της Επιδαύρου και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον της διεθνούς σπουδαστικής κοινότητας, το 2017 (με 121 σπουδαστές από 11 χώρες), φέτος θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι σπουδών στο Λύκειο Επιδαύρου (2-16/7 και 18/7-1/8). Τα μαθήματα θα εστιάσουν στη σημασία του χορού στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία. Ανάμεσα στους καθηγητές που θα διδάξουν είναι η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και καθηγήτρια της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης, Τιαν Μάνσα (Tian Mansha), η σκηνοθέτρια και ιδρύτρια της ρηξικέλευθης ομάδας «Χορός Γυναικών», Μάρτα Γκουρνίτσκα (Marta Gόrnicka), η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδικός του συστήματος βιομηχανικής κίνησης στο διάσημο ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Γκίτις, Mαρία Σμάεβιτς (Maria Shmaevich), ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ινδός χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Κινητικών Τεχνών Ατακαλάρι (Attakkalari Centre for Movement Arts), Τζαγιαχανκτράν Παλαζύ (Jayachandran Palazhy), ο Ταϊλανδός, βραβευμένος στην Ευρώπη χορευτής και χορογράφος, Πίτσετ Κλουνσούν (Pichet Klunchun), o Αμερικανός σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής Ντένις Ράιντ (Dennis Reid) κ.ά.
Οι εργασίες του Λυκείου θα κορυφωθούν με δυο παραστάσεις από τους σπουδαστές του προγράμματος, σε καλλιτεχνική επιμέλεια των Πατρίσια Απέργη (15 Ιουλίου- Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) και Ομάδα Griffon- Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννης Νικολαΐδης και Σεσίλ Μικρούτσικου (31 Ιουλίου – Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου).
Στην πλατεία της Νέας Επιδαύρου, στην Πιάδα, προγραμματίζεται εκδήλωση με αφορμή την υπογραφή του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας το 1822, κατά τη διάρκεια της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.
Τέλος, στην Επίδαυρο και στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας θα συνεχιστούν φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή 23 σχολείων και 40 εκπαιδευτικών οι εξής δράσεις: «Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά στην Επίδαυρο»- το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο θέμα του έργου που παρακολουθούν οι μεγάλοι στο θέατρο της Επιδαύρου- και «Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο Αρχαίο Δράμα». Σ’ αυτή την πρωτότυπη δράση, ομάδα θεατροπαιδαγωγών δραστηριοποιούνται σε σχολεία της περιοχής και άλλους χώρους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό να εξοικειωθούν οι κάτοικοι όλων των ηλικιών με τα έργα που πρόκειται να παιχτούν το καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ