Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων QS (Quacquarelli Symonds), η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κατατάσσεται στις 300 καλύτερες στον κόσμο.
Η εν λόγω κατάταξη, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, γίνεται ανά θεματική περιοχή και επιστημονικό αντικείμενο και φέρνει τη Νομική Αθηνών στις θέσεις 251-300 παγκοσμίως και συγκεκριμένα στην 230η στον κόσμο και 109η στην Ευρώπη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, η Νομική σχολή του ΕΚΠΑ είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην συγκεκριμένη παγκόσμια κατάταξη.
Click4more Νέα παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ
Μέσα στην τελευταία τετραετία (2017-2020), η Νομική Αθηνών έχει αυξήσει τη συνολική της βαθμολογία στην κατάταξη κατά 9,37%. Επιπλέον, έχει βελτιώσει κατά πολύ τη βαθμολογία της με βάση το κριτήριο της ακαδημαϊκής φήμης (25,6% σε σχέση με το 2017).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη παρά την οικονομική κρίση οι εργοδότες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία διατηρεί την 1η θέση στην προτίμηση των εργοδοτών στην Ελλάδα.
Κορυφαία η Νομική του Χάρβαρντ
Καλύτερη Νομική σχολή παγκοσμίως είναι εκείνη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση τα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και την πεντάδα συμπληρώνουν το πανεπιστήμιο του Γέιλ και του Στάνφορντ (HΠΑ).
Στη δεκάδα των καλύτερων νομικών σχολών παγκοσμίως βρίσκονται επίσης τα πανεπιστήμια: LSE (Βρετανία), University of California, Berkeley (ΗΠΑ), Columbia University (ΗΠΑ), University of Melbourne (Αυστραλία)και New York University.
Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών (peer reviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών και ερευνητών κάθε Σχολής ή Τμήματος.
Πιο συγκεκριμένα βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια – δείκτες με διαφορετική βαρύτητα το καθένα: Ακαδημαϊκή Φήμη, Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών, Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία και ο δείκτης h-index (τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή). Η ανώτερη συνολική βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένα Πανεπιστήμιο είναι ο βαθμός 100.