Ο Έμπολα σκοτώνει στην Αφρική εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Όμως τους τελευταίους μήνες, το ξέσπασμα του ιού έχει προκαλέσει πανικό και συναγερμό. Είναι η χειρότερη επιδημία του θανατηφόρου ιού που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο Έμπολα έφτασε και στη Δύση…
Παγκοσμίως οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, ειδικά μετά τα κρούσματα στην Ισπανία και τις ΗΠΑ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις 9.000. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται πως δεν μπορεί να τον περιορίσει.
Μοιραία, ο Έμπολα θα φτάσει και στην Ελλάδα δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζένη Κρεμαστινού.
«Η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά», τονίζει.
Ανησυχία στις αρχές προκαλεί το γεγονός πως στην Ισπανία, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος, χρειάστηκε να εντοπισθούν και να εξετασθούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».
Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».
Πάντως, για την ώρα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται –σύμφωνα με τις τακτικές αξιολογήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων– χώρα χαμηλού κινδύνου για τον ιό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα κράτη που πλήττονται από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.
Οι χώρες όπου η επιδημία είναι ανεξέλεγκτη είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε.
Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ενός κρούσματος Έμπολα. Έχει αποφασιστεί η πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εφαρμοστεί και η κάρτα εισερχόμενου επιβάτη.
Θα την συμπληρώνουν οι επιβάτες που έρχονται από τις χώρες όπου υπάρχει έξαρση του Έμπολα. Οι επιβάτες θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις χώρες από τις οποίες πέρασαν πριν φτάσουν στην Ελλάδα, αν εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, προβλήματα του γαστρεντερικού, εξανθήματα, αιμορραγίες.
Από εκεί και πέρα, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Έχουν εκδοθεί οδηγίες για το πως θα αντιμετωπιστεί ένα κρούσμα στο υγειονομικό προσωπικό, στο προσωπικό του λιμενικού, της αστυνομίας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης, υπάρχει ήδη ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ και προχωράει η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού (στολές) γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σημείο-κλειδί στην εκπαίδευση είναι «πώς βγάζω τη στολή».