Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον κλάδο των επιχειρήσεων καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή πληρωμής των επιταγών που είχαν εκδώσει οι επιχειρήσεις και που έληγαν το μήνα Ιανουάριο ή και το μήνα Φεβρουάριο και παράλληλα στις τράπεζες δεν έχει φτάσει καμία ειδοποίηση και οι προμηθευτές παίρνουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.
Ο φοροτεχνικός και οικονομικός επόπτης του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Παντελής, μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά και για πως θα πληρωθούν και από ποιον τα ενοίκια των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Τέλος εξηγεί τι θα γίνει με την ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής που καταβάλλεται στις επιχειρήσεις από τι Περιφέρειες αλλά και πως θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι θα γίνει με τις επιταγές
«Μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών καμία αναστολή. Συνήθως την τελευταία ημέρα του μήνα εκδίδονται οι επιταγές, έτσι ώστε να λήξουν και να εισπραχθούν. Παρουσιάστηκε το φαινόμενο, ότι στις τράπεζες δεν έχει φτάσει καμία ειδοποίηση και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι προμηθευτές οι πρώτοι που βρήκαν χρήματα μέσα, πήγαν και εισέπραξαν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η επιχείρηση λοιπόν που θα έπρεπε να έχει αναστολή της πληρωμής των επιταγών με τις 75 ημέρες προθεσμία που είχε δώσει το Υπουργείο οικονομικών, δεν την είχε και δεν μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων τους, όχι στον πρώτο που μπήκε και πήρα τα λεφτά, αλλά στις επιχειρήσεις όλες που συνεργάζονται».
Τι θα γίνει με τα ενοίκια των επιχειρήσεων
«Δεν έχουμε καμία ανακοίνωση, προχθές ψηφίστηκε το ΦΕΚ, το οποίο λέει ότι όσοι ήταν κλειστά μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα έχουν μείωση των ενοικίων για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και θεωρούμε ότι θα πληρωθεί για τις κλειστές επιχειρήσεις, το 80% από το ελληνικό δημόσιο από το κράτος και το 20% δεν θα πληρωθεί και θα το καταβάλλει ο ιδιοκτήτης. Δεν γίνεται καμία αναφορά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι και στο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ, αναφέρεται ότι όλη η διαδικασία ότι θα καθοριστεί μέσα από υπουργικές αποφάσεις. Άρα ακόμη είμαστε στα τυφλά για το ποιες είναι οι επιχειρήσεις, που δικαιούνται να μην πληρώσουν το 80% των ενοικίων, κι αν μέσα σε αυτές δεν θα είναι μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή αλλά και οι πληττόμενες.»
Στο ερώτημα ως προς τα χρήματα που δίνουν μέσω ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες στις επιχειρήσεις, ο οικονομικός επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ανέφερε πως: «Με βάση κάποια κονδύλια από πλευράς του ΕΣΠΑ, οι Περιφέρειες έδιναν χρήματα στις επιχειρήσεις ένα ποσό μέχρι 50.000 Ευρώ. Βγήκε σήμερα μία ανακοίνωση και αφορά όλες τις Περιφέρειες και λέει ότι: αυτό το ποσό το οποίο θα δοθεί μη επιστρεπτέο στις επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία όμως Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, αν θα πρέπει να εκδοθεί, θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό ή να παρακρατηθεί ένα ποσό μέχρι το 30% της οφειλής η οποία υπάρχει. Είμαστε όμως σε μία περίοδο όπου επιχειρήσεις είναι κλειστές, με πολλά προβλήματα, δεν μπορείς να πας σήμερα και να ζητάς χρήματα που το δημόσιο δίνει μέσω του ΕΣΠΑ και από την άλλη, να τους τα κρατάς. Αυτό δεν θα πρέπει να ισχύσει και θα πρέπει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να πάρει άμεσα αποφάσεις και να κρατήσει ζωντανές και ανοιχτές τις επιχειρήσεις.»
Τα 400 ευρώ στους επιστήμονες
Για ποσό των 400 ευρώ στους επιστήμονες, σε δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, οικονομολόγους κτλ, το οποίο περιμένουν από την εποχή που ήταν Υπουργός ο κύριος Βρούτσης, ενημερώθηκαν προχθές ότι θα ανοίξει αυτή η πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Παντελής εξήγησε πως: «Η πλατφόρμα αυτή θα δώσει τα 400 ευρώ, βάζει κάποια κριτήρια, τα οποία είναι για όσους έχουν κάνει έναρξη έως 31 Δεκεμβρίου του 2016, να έχουν μείωση του τζίρου μεγαλύτερη του 20% και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 Ε. Για όσους έχουν κάνει έναρξη από 1-1-2017 και μετά, δεν μιλάει για μείωση τζίρου, αλλά για οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνάει τις 30.000 Ε. Οι επιστήμονες αλλά και ο κλάδος ο οποίος αναφέρθηκα δεν έχουν πάρει τα ποσά και όμως πλήττονται.»