Site icon NewsIT
07:35 | 05.09.22

Αναστολή χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων: «Παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν 4 χρόνια»

Αναστολή χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων: «Παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν 4 χρόνια»
Newsit Newsroom

Εξαιρετικά σοβαρές είναι οι συνέπειες για τα παιδιά της αναστολής των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων. 

Η χώρα αντιμετωπίζει τραγική έλλειψη στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας με αποτέλεσμα, την υποστελέχωση των νοσοκομείων από γιατρούς και την υπολειτουργία χειρουργείων -μεταξύ άλλων τμημάτων- σε αρκετά νοσοκομεία, όχι μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η πενταμελής επιτροπή των Γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, (5μελής ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Έτσι, παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, βρίσκονται εδώ και μέρες σε λίστες αναμονής, επιβαρύνοντας περαιτέρω την υγεία τους.

Η ελλιπής κάλυψη των θέσεων αναισθησιολόγων – που αποτελεί μείζον πρόβλημα και σε χώρες του εξωτερικού – ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει. Κι αυτό καθώς ο αριθμός των γιατρών αυτής της ειδικότητας στα περισσότερα νοσοκομεία, είναι πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό που απαιτεί η ασφαλής λειτουργία.

Έτσι, και το αναισθησιολογικό τμήμα του Παίδων “Αγία Σοφία” βρίσκεται σε οριακή λειτουργία εδώ και πολλούς μήνες, καθώς από τις 17 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 10. Επίσης, οι 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά.

“Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό”, εξηγούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (5/9) πραγματοποιούν συνέλευση και διαμαρτυρία στο νοσοκομείο.

Και προσθέτουν: “Έτσι τώρα, η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων, καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα!”, λένε οι ίδιοι.

Θάνος Πλεύρης: “Θα βάλουν πλάτη οι ιδιώτες”

Μιλώντας από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της συμπρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλο θέμα με την έλλειψη αναισθησιολόγων συνολικά στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα μας μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το ΕΣΥ, καθώς “ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους”.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός στον οποίο στρέφεται τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί η πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι ιδιωτικές κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχουν γιατρούς στο δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση, αναισθησιολόγους.

“Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Ντόμινο” το κλείσιμο αναισθησιολογικών τμημάτων στο ΕΣΥ

Παρόμοιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους αντιμετώπισε πρόσφατα και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου στις αρχές Ιουλίου, αναβλήθηκε ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος σε λήπτη, ο οποίος έχασε τη σπάνια ευκαιρία να λάβει το πολύτιμο μόσχευμα.

Στο τέλος του ίδιου μήνα, στις 22 Ιουλίου, παραιτήθηκε και ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενος για τις ελλείψεις εξειδικευμένων γιατρών στο τμήμα του.

Αναζητώντας λύση για το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υγείας ήρθε σε επαφή με το τμήμα μεταμοσχεύσεων του “Λαϊκού” Νοσοκομείου στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση στον χρόνο εφημέρευσης για τις μεταμοσχεύσεις, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος από τους αναισθησιολόγους.

Παίδων Αγία Σοφία: Παιδιά σε λίστα για χειρουργείο από το … 2018

Στα νοσοκομεία Παίδων, η κατάσταση περιγράφεται από τους εργαζόμενους με τα πιο μελανά χρώματα. Υπάρχουν παιδιά, όπως λένε, που περιμένουν σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν από το… 2018.

“Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει επίπτωση στην ζωή των παιδιών μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσες επιπλοκές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό πολλοί γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη”, λένε.

Ακόμη πιο τραγικό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι, οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά έχουν ως αποτέλεσμα, την παρατεταμένη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Στο μεταξύ, το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παίδων “Η Αγία Σοφία” λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές (Παιδοχειρουργική, Α,Β Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική, Πλαστική χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη την χώρα.

Επίσης, υπάρχουν και επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη (Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας).

Οι ελλείψεις μάλιστα επεκτείνονται και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου (νοσηλευτές αναισθησιολογικού, εργαλειοδοσία, νοσοκόμοι)

Επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των νέων γιατρών

Πέρα από τις παραπάνω επιπτώσεις στους παιδιατρικούς ασθενείς, η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων, λένε οι γιατροί, υπόθεση που ούτως ή άλλως έχει «πάει πίσω» τα δύο τελευταία χρόνια, με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω Covid.

“Ουσιαστικά ένας μεγάλος χρόνος από την εκπαίδευση μας παραμένει αναξιοποίητος και νεκρός, μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες, χρόνος που δεν μπορεί να αναπληρωθεί”, υποστηρίζουν οι γιατροί του Παίδων «Αγία Σοφία».

Επιπλέον λύσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας

Σε επικοινωνία που είχαν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου “Αγία Σοφία” με τη διοίκηση, πληροφορήθηκαν ότι θα υπάρξουν πιθανές μετακινήσεις γιατρών από τα Νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Αττικόν” και Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.

“Προφανώς με μπαλώματα, όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα του νοσοκομείου μας αλλά εντείνονται τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Όσο για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, μιλάμε για 2 ή 3 αναισθησιολόγους το συντομότερο σε 2-3 μήνες”, λένε οι γιατροί της 5μελούς ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσπαθεί να επιτύχει μια συνολική λύση στο πρόβλημα κι αυτή μέσα από το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων σε ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία.

“Με το νομοσχέδιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτές τις ειδικότητες και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θα έχουμε κι ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο που συνδυάζεται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου συνολικά να υπάρξει επιθυμία επιστροφής επιστημόνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version