Site icon NewsIT

Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω… έλλειψης υλικών

09.06.2010 | 15:00
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν τα ιατρικά υλικά στα νοσοκομεία, όπως είναι οι σύριγγες, οι χειρουργικές γάζες, τα αποστειρωμένα γάντια, τα ράμματα, τα ορθοπεδικά και τα καρδιοχειρουργικά υλικά.

 

Ως αποτέλεσμα, αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία και οι διευθυντές των κλινικών ζητούν αναγκαστικές «εκπτώσεις» ποιότητας νοσηλείας από τους γιατρούς, καθώς βλέπουν τα υλικά ακόμη και για τη γενική εξέταση αίματος να στερεύουν!
 
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου η διευθύντρια του μικροβιολογικού τμήματος ενημέρωσε με επιστολή τη διοίκηση του νοσοκομείου πως «λόγω του εμπάργκο που πραγματοποιούν οι προμηθεύτριες εταιρείες των αντιδραστηρίων, δημιουργείται άμεσο και σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια αυτών».
 
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να ζητήσει τον περιορισμό των γενικών εξετάσεων αίματος που αποστέλλονται στο μικροβιολογικό τμήμα, «στις απολύτως απαραίτητες». Ωστόσο, παρά τις περικοπές, τα αντιδραστήρια στέρεψαν και από χθες έως και την Παρασκευή θα καλύπτονται οι ανάγκες μόνο των νοσηλευομένων και των έκτακτων περιστατικών, όχι όμως και των ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.
 
 
Την προηγούμενη εβδομάδα και το Newsit είχε αποκαλύψει έλλειψεις υλικών σε αρκετά νοσοκομεία με χαρακτηριστικό το Νοσοκομείο Παίδων που ακύρωσε χειρουργείο την τελευταία στίγμή.
 
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής, οι γιατροί περιμένουν τα ασθενοφόρα για να παραλάβουν όχι μόνο ασθενείς αλλά και σύριγγες, αφού τις τελευταίες ημέρες λόγω των ελλείψεων αναγκάζονται να δανείζονται από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΣΥ που έχουν οδηγήσει σε εμπάργκο τους προμηθευτές, αλλά και η νέα εγκύκλιος που απαιτεί προέγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας πριν προβούν τα νοσοκομεία σε προμήθεια υλικών, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και να δημιουργούνται ελλείψεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οφθαλμίατρος Δημήτρης Βαρνάβας.
 
Σημειώνεται πως η τροφοδοσία των νοσοκομείων με αναλώσιμο υλικό γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τις αρχές του μήνα, μετά τις κινητοποιήσεις των προμηθευτών που δηλώνουν αντίθετοι στον τρόπο ρύθμισης των χρεών με άτοκα ομόλογα, τον οποίο προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
 
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο διοικητής του Ευαγγελισμού ζήτησε από τους γιατρούς του νοσοκομείου να τον ενημερώνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας αν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών λόγω έλλειψης υλικών, ώστε να προβαίνει αμέσως σε παραγγελία με το αίτημα του επείγοντος για τον εκάστοτε ασθενή. Αλλωστε, στον Ευαγγελισμό οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει κόκκινο αφού χθες οι διευθυντές των κλινικών ενημέρωσαν τη διοίκηση πως οι αποθήκες αδειάζουν, από φιαλίδια για βιοχημικές εξετάσεις και χειρουργικές γάζες, μέχρι βηματοδότες και φίλτρα αναπνευστήρα.
 
Ιδια είναι η κατάσταση και στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου, η οποία εφημερεύει μέρα παρά μέρα, εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό και καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο της Αττικής αλλά και μεγάλου τμήματος της περιφέρειας. Και όμως, οι ασθενείς με προγραμματισμένο χειρουργείο στοιβάζονται στη λίστα αναμονής αφού οι χειρουργοί μετά βίας αντιμετωπίζουν τα έκτακτα. Είναι ενδεικτικό πως χθες οι χειρουργοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού μεταξύ των άλλων δεν είχαν καρδιακές βαλβίδες.
 
Οριακά λειτουργούν και οι ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων, ανάμεσα στα οποία το ΚΑΤ όπου ακόμη και το στοκ σχεδόν έχει εξαντληθεί. Ετσι, μοιραία τα κατάγματα και άλλα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με παρωχημένο υλικό. Παράλληλα, ο χρόνος παραμονής στη λίστα αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχει ξεπεράσει τον μήνα, γι΄ αυτό και έχουν σταματήσει πλέον οι εισαγωγές των ασθενών που είχαν ορίσει προ εβδομάδων ημερομηνία για την επέμβασή τους.

Διαβάστε επίσης:

Θέμα Newsit: Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – Ακυρώσεις χειρουργείων – Κίνδυνος για τους ασθενείς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version