Site icon NewsIT
17:00 | 04.03.21

Αναχώρηση 35 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα για το Όσλο

μετεγκαταστάσεις
Newsit Newsroom

Aναχώρησαν χθες από την Αθήνα για το Όσλο 35 αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων, αλλά και της υποστήριξης των προσπαθειών της Ελλάδας να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση της υποδοχής αιτούντων άσυλο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Νορβηγίας.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται η εξαιρετική συνεργασία των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών. «Η υλοποίηση της μετεγκατάστασης είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI), η οποία ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας με τις ελληνικές αρχές και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η κατάσταση σε θέματα ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Ελλάδα συνολικά απαιτεί την αλληλεγγύη της Ευρώπης και μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Για το λόγο αυτό συμμετέχουν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Νορβηγία στην υλοποίηση του εθελοντικού προγράμματος μετεγκατάστασης».

Οι 35 που αναχώρησαν είναι επτά οικογένειες από την Συρία, οι οποίες αιτούνται ασύλου στο πλαίσιο της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Η Νορβηγία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να υποδεχτεί 50 αιτούντες άσυλο, οικογένειες με μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν ιατρικές παθήσεις ή με άλλη ευαλωτότητα, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

Προηγουμένως, οι νορβηγικές αρχές πραγματοποίησαν προκαταρκτικές συνεντεύξεις με τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση – τον Ιανουάριο του 2021 στην Αθήνα.

Η Νορβηγία συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων στο μεταναστευτικό. Μέσω των ΕΕΑ Grants, η Νορβηγία και οι άλλες δυο δότριες χώρες (Ισλανδία και Λιχτενστάιν) έχουν δεσμεύσει συνολικά 33εκ ευρώ για τον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Η σημαντική αυτή οικονομική βοήθεια διοχετεύεται, κατά κύριο λόγο, σε δυο κατευθύνσεις:

1. Στην παροχή άμεσης βοήθειας και στήριξης σε ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο, κυρίως σε ασυνόδευτους ανήλικους και σε νεαρές μητέρες και στα παιδιά τους. Ήδη, με τη συνδρομή των ΕΕΑ Grants, η ΜΕΤΑδραση λειτουργεί δυο δομές μεταβατικής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σάμο και στη Χίο, ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας αγοριών 6 ως 12 ετών στη Νέα Ιωνία, οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν δομή φιλοξενίας νεαρών μητέρων με τα παιδιά τους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι οργανώσεις ARSIS Θεσσαλονίκης και IRC λειτουργούν διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα. Μέσω των δράσεων αυτών, υπολογίζεται ότι συνολικά 1000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα ωφεληθούν ως το τέλος του χρηματοδοτικού προγράμματος, το 2024.

2.Στην ενδυνάμωση των δομών και δεξιοτήτων (capacity building) των ελληνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού: μέσω της NORCAP, της Νορβηγικής Επιτροπής Προσφύγων, η Νορβηγία έχει θέσει 14 εξειδικευμένα στελέχη στην υπηρεσία των ελληνικών αρχών, κυρίως του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα οποία συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών ως προς τις διαδικασίες υποδοχής και διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου. Εξειδικευμένα στελέχη της Νορβηγικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (UDI) εξάλλου έχουν σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων Μετανάστευσης και Ασύλου των ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα, μεταφέροντας τη γνώση, την εμπειρία καθώς και καλές πρακτικές από τη Νορβηγία στις ελληνικές αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version