Site icon NewsIT

Ανεβαίνουν οι βάσεις σε 40 σχολές – Ποια τμήματα έχουν μεγάλη ζήτηση

13.08.2012 | 16:30
Ανεβαίνουν οι βάσεις σε 40 σχολές – Ποια τμήματα έχουν μεγάλη ζήτηση

- Πού φθάνουν τα μόρια σε Νομική, Παιδαγωγικά και Ιατρική - Στροφή στα τμήματα που προσφέρουν καλές προοπτικές - «Ψηλώνουν» οι βάσεις και σε πρωτοκλασάτα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ - Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις

Ανεβαίνει ο πήχης για τουλάχιστον 40 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία οδηγούν στο Δημόσιο ή έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ενώ «ψηλώνουν» οι βάσεις και σε πρωτοκλασάτα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.
 
Η οικονομική κρίση, που έχει «γονατίσει» τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, έχει στρέψει τους υποψηφίους στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.
 
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αστυνομικά τμήματα, οι βάσεις αναμένεται να εκτοξευθούν, αφού οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο μισό (580 από 1.244).
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιλογές των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αφού αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος (ενοίκιο και λοιπά έξοδα) που απαιτούνται για να σπουδάσουν σε ένα περιφερειακό ίδρυμα.
 
Αισθητή άνοδο θα πρέπει να περιμένουν και όσοι στοχεύουν στα παιδαγωγικά, στρατιωτικά τμήματα και στις νομικές σχολές. Περισσότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι θα χρειαστούν και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αλλά και από τις πληροφορίες που έρχονται σχετικά με τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία, οι βάσεις στις νομικές σχολές θα ανέβουν έως και 350 μόρια, στα τμήματα Φιλολογίας έως 200 μόρια, ενώ στις πλέον περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.
 
Η πιο σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι 2.902 υποψήφιοι ?εκ των οποίων αρκετοί υψηλόβαθμοι? είχαν στην κορυφή των προτιμήσεών τους μία από τις τρεις αστυνομικές σχολές, ενώ πάνω από 8.000 δήλωσαν τις σχολές με άλλη σειρά προτίμησης.
 
Αστυνομικές – Στρατιωτικές Σχολές
 
Ειδικότερα, ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια μπορεί να ανέβει η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων, για το οποίο πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί μόλις 13.633 μόρια. Η αύξηση των υποψηφίων που διεκδικούν τις θέσεις των αστυνομικών σχολών σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των θέσεων που διατίθενται οδηγούν σε βέβαιη εκτόξευση των βάσεων.
 
Αριστούχοι μαθητές θα στραφούν και φέτος στο τμήμα αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά όπως όλα δείχνουν ο πήχης θα ανέβει και άλλο, με τη βάση να ξεπερνά τα 18.300 μόρια. Για τη σχολή αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. (αστυνομικοί) οι υποψήφιοι με δεδομένη και την αύξηση όσων διεκδικήσουν τις θέσεις? θα χρειαστούν από 17.200 έως 17.400 μόρια.
 
Ανοδος, μικρότερη όμως από αυτήν που θα σημειωθεί στις αστυνομικές σχολές, αναμένεται για τα στρατιωτικά τμήματα, όπου μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων.
 
Ετσι κι αλλιώς οι περισσότερες σχολές απαιτούν κάτι παραπάνω από άριστες βαθμολογίες, ενώ φέτος η άνοδος μπορεί να φτάσει τα 200 με 300 μόρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την ιατρική σχολή (στρατιωτική) η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 19.070 και 19.270, ενώ πάνω από 19.300 μόρια θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στο τμήμα ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης.
 
Στο όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί η βάση στη σχολή Ικάρων,  Μηχανικοί, ενώ λίγο χαμηλότερη θα είναι για τους ελεγκτές αεράμυνας (18.650-18.850).
Για τη Σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν μια μέση βαθμολογία (κοντά στα 16.000 μόρια), ενώ για τη Σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) θα μπορούν να ελπίζουν όσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 17.500 μόρια.

Οι περιζήτητες σχολές – Πού φθάνουν τα μόρια
 
Τα 19.000 μόρια αναμένεται να «αγγίξει» η βάση στη Νομική Αθήνας εξαιτίας της αύξησης των αριστούχων μεταξύ των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, ενώ η αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου θα «σκα-ρφαλώσει» κοντά στα 18.750 μόρια.
 
Ευκολότερο έργο θα έχουν οι υποψήφιοι που θέλουν να σπουδάσουν στη Νομική του Δημοκρίτειου (Κομοτηνή), αφού η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 18.000 μόρια.
Ανάλογη θα είναι η εικόνα στα Παιδαγωγικά τμήματα, όπου η άνοδος αναμένεται μεγαλύτερη για τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μικρότερη για τα περιφερειακά ιδρύματα.
 
Συγκεκριμένα, για το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες προτιμήσεις από όλα τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 18.000 μόρια, ενώ για το αντίστοιχο της Πάτρας η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 17.020 έως 17.220.
 
Με λιγότερα μόρια (κάτω από 17.000) μπορούν να ελπίζουν όσοι και όσες επιθυμούν να εισαχθούν στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και κάτω από 15.000 για το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του ίδιου ιδρύματος. Κατά τα λοιπά, άνοδος, έστω και οριακή,, παρά τις αρχικές αντίθετες εκτιμήσεις, αναμένεται για κεντρικές Ιατρικές σχολές και μικρή πτώση για περιφερειακές.
 
Για την Αθήνα, οι υποψήφιοι ενδεχομένως να χρειαστούν λίγο πάνω από τα 19.200 μόρια, ενώ η σχολή του Αριστοτελείου θα κινηθεί στο όριο των 19.000 μορίων.
 
Ανοδος στη βάση εισαγωγής προβλέπεται και για το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Θράκης που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας του ταχύτατα αναπτυσσόμενου γνωστικού αντικειμένου του τμήματος και των πολλών επιλογών που έχουν οι απόφοιτοι να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στον τομέα της έρευνας.
 
Η βάση θα ξεπεράσει σίγουρα τα 17.000 μόρια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 17.200. Μικρή άνοδος της τάξεως των 200 μορίων προβλέπεται για τα τμήματα Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης και Παντείου.


Στροφή στα τμήματα που προσφέρουν καλές προοπτικές
 
Στροφή σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά και σπουδές σε ανερχόμενα γνωστικά αντικείμενα, κάνουν χιλιάδες υποψήφιοι. Την τιμητική τους έχουν ?μεταξύ άλλων? τα τμήματα των ΤΕΙ που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), για τα οποία μάλιστα προβλέπεται μικρή άνοδος των βάσεων.
 
Στη σχολή Φυσικοθεραπείας Αθήνας, η οποία είναι από τις πλέον περιζήτητες, η βάση θα κινηθεί μεταξύ 16.300 έως 16.500 μορίων, ενώ η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης θα πλησιάσει τα 16.000. Ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων βρίσκεται και το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν σχεδόν 15.000 μόρια, 300 δηλαδή περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι.
 
Για το τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης που εδρεύει στη Σητεία, η βάση θα διαμορφωθεί από 12.150 έως 12.350. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα, περίπου 13.500 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, 13.200 για τη σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας Αθήνας και 12.400 για το τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα ύψη οι βάσεις των τμημάτων με υψηλή ζήτηση

 

Πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις σχολών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις – Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version