Site icon NewsIT
13:51 | 11.02.25

Ανησυχία για φαινόμενα «σιωπηλής παραίτησης» στον τομέα της Υγείας – Τι δείχνει έρευνα

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Newsit Newsroom

Η «σιωπηλή παραίτηση» στον χώρο της υγείας δεν φαίνεται να σχετίζεται αποκλειστικά με τον φόρτο εργασίας και το άγχος

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας για τη «σιωπηλή παραίτηση» στον τομέα της Υγείας  που πλήττει το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ στα νοσοκομεία.

«Σιωπηλή παραίτηση» (quiet quitting) θεωρείται η κατάσταση όπου εργαζόμενοι εκπληρώνουν μόνο τις ελάχιστες απαιτήσεις των ρόλων τους χωρίς επιπλέον προσπάθεια ή δέσμευση. Αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις σε περιβάλλοντα υψηλού στρες, όπως τα νοσοκομεία, όπου η δέσμευση των εργαζομένων επηρεάζει άμεσα τη φροντίδα των ασθενών.

Μια έρευνα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο Nursing Reports, εξέτασε το φαινόμενο αυτό στο προσωπικό των νοσοκομείων της Ελλάδας, συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας.

Σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, όπου κυριαρχεί το στρες και ο αυξημένος φόρτος εργασίας και η φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας, οι συνέπειες της «σιωπηλής παραίτησης» είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας την ποιότητα της περίθαλψης, το ηθικό του προσωπικού και την οργανωτική απόδοση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η «σιωπηλή παραίτηση» μπορεί να προκαλείται από τις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας ανάμεσα στους εργαζομένους, κυρίως λόγω κακής επικοινωνίας, από την οργανωτική υποστήριξη, δηλαδή ανεπαρκή υποστήριξη από τη διοίκηση του νοσοκομείου και από την ανισορροπία στις οικονομικές απολαβές και την αναγνώριση.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε 186 εργαζομένους στο νοσοκομείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες  (66,7) που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Σιωπηλής Παραίτησης (Quiet Quitting Scale), το οποίο μετρά τρεις βασικές παραμέτρους:

Απόσπαση: «Κάνω όσα περισσότερα διαλείμματα μπορώ»

Έλλειψη πρωτοβουλίας: ««Δεν εκφράζω απόψεις και ιδέες για τη δουλειά μου επειδή φοβάμαι ότι ο διευθυντής μου αναθέτει περισσότερα καθήκοντα»»

Έλλειψη κινήτρων: «Βρίσκω κίνητρα στη δουλειά μου».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 62% των συμμετεχόντων εμφάνιζε χαρακτηριστικά «σιωπηλής παραίτησης», με την «έλλειψη κινήτρων» να σημειώνει την υψηλότερη βαθμολογία ως βασική αιτία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η έλλειψη κινήτρων συνδέεται σημαντικά με την «ανισσοροπία στην ανταμοιβή».

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που πίστευαν ότι δεν αναγνωρίζονταν και η διανομή των ανταμοιβών ήταν άδικη, είχαν λιγότερα κίνητρα να κάνουν την δουλειά τους.

Οι γυναίκες συμμετέχουσες, οι οποίες αποτελούσαν και το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, ανέφεραν υψηλότερες τάσεις προς συμπεριφορές αποδέσμευσης. Επίσης, οι εργαζόμενοι που είχαν μόνιμες θέσεις (60,2%) έδειξαν αξιοσημείωτες τάσεις «σιωπηλής παραίτησης», υποδεικνύοντας ότι η «ασφάλεια» μιας μόνιμης θέσης δεν εμποδίζει την αποδέσμευση.

Οι Έλληνες ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η «σιωπηλή παραίτηση» στον χώρο της υγείας δεν φαίνεται να σχετίζεται αποκλειστικά με τον φόρτο εργασίας και το άγχος. Η έλλειψη σαφών ρόλων και οι άδικες ιεραρχικές δομές δημιουργούν προβλήματα επικοινωνίας, ένταση και απογοήτευση, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε απεμπλοκή από τα καθήκοντά τους.

Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version