Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Ανησυχία για τα σχολεία και για ενδεχόμενο κλείσιμο λίγο μετά το άνοιγμα – Τι θα γίνει με τα Θεοφάνεια

Ανησυχία για τα σχολεία και για ενδεχόμενο κλείσιμο λίγο μετά το άνοιγμα – Τι θα γίνει με τα Θεοφάνεια

Με κομμένη την ανάσα θα περιμένει η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία και το αποτύπωμα της πανδημίας στη μαθητική κοινότητα και κατ’ επέκταση, μέσω των παιδιών, και στην κοινότητα,

Η απόφαση να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, μπορεί να κρίθηκε ασφαλής και ελεγχόμενη, λόγω του αυξημένου testing, όμως είναι σαφές ότι η δραματική έκρηξη της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «’Όμικρον» μπορεί να ανατρέψει τις βεβαιότητες για ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στη «γαλάζια» παράταξη είναι έντονος ο προβληματισμός για το τυχόν πολιτικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων τις πρώτες λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την επαναλειτουργία τους.

«Αυτό είναι ένα στοίχημα, έχει ρίσκο η απόφαση» δηλώνει στο newsit.gr βουλευτής της ΝΔ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επιστροφή στα θρανία γίνεται, όπως σημειώνει, με τα μέγιστα δυνατά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι «σκληροί δείκτες» κρίνουν το πότε θα έρθουν νέα μέτρα

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις. Αυτός θα είναι ο καταλύτης για τη λήψη ή μη αποφάσεων για νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι προβολές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν σημάνει «κόκκινος» συναγερμός. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κινείται στο 90%, ενώ την ανησυχία επιτείνει και η πίεση στα νοσοκομεία από τις ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν.

Θετικό είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το γεγονός ότι η έκρηξη των κρουσμάτων (50.000 χθες) δεν συνοδεύεται από έκρηξη νοσηλειών και η πίεση εστιάζεται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες, όπως σημείωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο, εφόσον χρειαστεί, να στείλει φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τυχόν κενά νοσησάντων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Άμεσα αναμένεται και η διάθεση από τις ιδιωτικές κλινικές του 10% έως 15% των απλών κλινών τους, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία σε σχέση με τη διάθεση κλινών ΜΕΘ.

Νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει νέα σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κ.α., για να αξιολογήσουν τα δεδομένα της πανδημίας, ωστόσο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν αναμένονται νέες αποφάσεις.

Ο οδικός χάρτης των νέων περιοριστικών μέτρων

Εφόσον υπάρξει έκρηξη στους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας, η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης θεωρείται δεδομένη. Είναι ένα μέτρο κλειδωμένο από καιρό στο συρτάρι, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή, που βάζει περαιτέρω μπλόκο στην κινητικότητα τους.

Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης στις 11 το βράδυ ή ακόμη και στις 10.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η 7μηνη ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους στους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών – από τα 60 έτη που είναι σήμερα – δρομολογείται για τον Φεβρουάριο. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικράτησε η άποψη να περιμένουν να δουν πως κυλά ο εμβολιασμός πριν πάρουν την τελική απόφαση.

Μια καθαρή εικόνα θα υπάρξει στις 16 Ιανουαρίου. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει και η προθεσμία για τους άνω των 60 ετών να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και ξεκινά η επιβολή μηνιαίου διοικητικού προστίμου 100 ευρώ.

Πως θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια – ‘Έκκληση για ελέγχους και από την Εκκλησία

Ο σχεδιασμός είναι φέτος να Θεοφάνεια να εορταστούν σύμφωνα με το θρησκευτικό τελετουργικό και τα έθιμα, με τις εκκλησίες ανοιχτές και τη ρήψη του Σταυρού σε εξωτερικό χώρο, σε θάλασσες, ποτάμια κ.α..

Σημείο – κλειδί η πιστή τήρηση των μέτρων από τους πιστούς και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων από την πολιτεία αλλά και την εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι πιστοί οφείλουν να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό rapid test και με χρήση μάσκας, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνει η Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων επιβάλλεται όλοι οι πιστοί να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα.

«Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας , στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στο δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και το δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απευθύνοντας έτσι έκκληση και στους Ιεράρχες να προστατεύσουν το ποίμνιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις