Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων – ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών, μέχρι 18 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (www.kepea.gr), ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας:

– Δικαιούχοι της άδειας σχολικής παρακολούθησης των παιδιών και, εν γένει, της παρουσίας τους στο σχολείο είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

– Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.

– Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια, ανεξάρτητα από το εάν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι και ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.

– Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

– Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.

– Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή, εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν και ενημερώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για πόσο χρόνο ο καθένας θα κάνει χρήση της άδειας, που, πάντως, δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς.

– Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ή κανονισμών εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.

– Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο, με βάση τον νόμο, είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.

– Η άδεια σχολικής παρακολούθησης μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στη σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά, ζητήματα που είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του και υγεία.

– Την εν λόγω άδεια δικαιούνται και οι γονείς παιδιών με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, που φοιτούν σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένα και παρακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες και ειδικά εκπαιδευτήρια.

Παράλληλα, τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ, τονίζουν ότι είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Επιπλέον, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) (www.kepea.gr) και το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ελεύθερος έως τη δίκη ο 60χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος και προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα μια 50χρονη μητέρα
Ελεύθερος έως τη δίκη του θα παραμείνει ο 60χρονος που υπό την επήρεια αλκοόλ ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη...
Φωτογραφία μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Ο γιος μου είναι 5 χρόνια στον Άδη, δεν θέλω βεντέτες» λέει η μητέρα του δολοφονημένου Γιώργου Ξυλούρη
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα και διέκοψε, αφού εξετάστηκαν οι τρεις πρώτοι μάρτυρες του κατηγορητηρίου - Συγκλόνισε η κατάθεση της μητέρας του 32χρονου Γιώργου Ξυλούρη
Ο κατηγορούμενος γιος του νεκρού Λευτέρη Καλομοίρη που σκότωσε τον Γιώργο Ξυλούρη στα Ανώγεια
Η νέα ανάρτηση του Γιώργου Καρκά για τον Σπύρο Μπιμπίλα - «Έρχεσαι στα δικαστήρια και αποκαλείς κάποιον "βιαστή" για να κάνεις σόου»
Ο γνωστός ηθοποιός, έσπευσε για ακόμη μία φορά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Σπύρου Μπιμπίλα, αποκαλώντας τον, χωρίς να τον κατονομάσει, «εξευτελισμένο»
Ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Γιώργος Κάρκας
«Το παιδί δεν είχε πρόβλημα με τους συμμαθητές του» λέει το οικογενειακό περιβάλλον του 18χρονου που αυτοκτόνησε στη Νέα Αγχίαλο
«Λόγω του προβλήματος που είχε, που ήταν στο φάσμα του αυτισμού , το παιδί ήθελε να μένει μόνο του, δεν ήθελε παρέες», λέει στο newsit.gr άνθρωπος από το οικογενειακό περιβάλλον του 18χρονου
Αυτοκτονία Βόλος