Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα – Αυστηρά μέτρα για τους επισκέπτες

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα – Αυστηρά μέτρα για τους επισκέπτες

Η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων έφερε και τους πρώτους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με όλα φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μετά από περίπου δύο μήνες άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα με σημείο αναφοράς την Ακρόπολη.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα και φυσικά για το υπουργείο Πολιτισμού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, την οποία συνδυάσαμε με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 63-64 ημερών που οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν σιωπηλοί, χωρίς τους επισκέπτες τους, εξαιτίας της καραντίνας του κορονοϊού», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Έτσι, από την είσοδο ήδη, έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις που αναγράφουν «stay here/σταθείτε κάτω» για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, ηλεκτρονική πινακίδα που υπενθυμίζει ότι πρέπει να «Μένουμε Ασφαλείς», ενώ υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, για τη χρήση των οποίων υπάρχει ισχυρή σύσταση. Επίσης, το προσωπικό φύλαξης είναι εφοδιασμένο με μάσκες αλλά και με προσωπίδες.

«Η απόσταση του 1,5 μ. έχει κριθεί επιβεβλημένη από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η προτροπή μας είναι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται. Έχουν, δε, δημιουργηθεί συγκεκριμένες διαδρομές ώστε όπου είναι δυνατόν να μην συμπίπτει η άνοδος με την κάθοδο», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης της Ακρόπολης προτρέπεται να κάνει τη διαδρομή που ξεκινά νότια του Παρθενώνα, να προχωρά προς τη βόρεια πλευρά του μνημείου και να συνεχίζει προς το Ερέχθειο. «Οι διευθετήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αισθάνονται και να είναι οι εργαζόμενοι ασφαλείς, αλλά και να αισθάνονται άνετα και οι επισκέπτες. Εννοείται ότι όλα τα μέτρα μπορούν να αναπροσαρμόζονται, κυρίως επί το αυστηρότερον, εάν προκύψει ανάγκη εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας», πληροφόρησε η κ. Μενδώνη. «Πριν από λίγα χρόνια το σύνθημά μας ήταν “Heritage first” – “Η πολιτιστική κληρονομιά πρώτη”. Σ’ αυτό το σύνθημα, τώρα προσθέτουμε και το “Safe first” – η “Ασφάλεια πρώτη”. Η πολιτιστική κληρονομιά, λοιπόν, προσιτή σε όλους να μας ψυχαγωγεί με την αρχαία σημασία του όρου, αλλά με την πρέπουσα ασφάλεια», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η ίδια, επίσης, σημείωσε ότι όπου τα πλατώματα το επιτρέπουν, θα υπάρχει προσωπικό φύλαξης που θα διευθετεί την κίνηση σε περίπτωση συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια, όπου έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πέτασμα από πλεξιγκλάς για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μη διασταυρώνονται τα πρόσωπα. Το επιπλέον προσωπικό φύλαξης που έχει ενισχύσει το δυναμικό της Ακρόπολης είναι συν 30 ανά βάρδια.

Αρχαία Ολυμπία

Τους πρώτους επισκέπτες «υποδέχθηκε» σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος επαναλειτούργησε έπειτα από περίπου δύο μήνες, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «σήμερα το πρωί επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό περισσότεροι από 10 επισκέπτες, κυρίως ξένης υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί, την επαναλειτουργία του, ενώ παράλληλα είχαν φροντίσει να φορούν μάσκες προστασίας.»

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι οι «φύλακες φορούν μάσκες προσώπου, έχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλάς στο σημείο εισόδου και τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.»

Ανάκτορο Κνωσού

Άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό και το Ανάκτορο της Κνωσού. Σήμερα η είσοδος είναι δωρεάν, και τις πρώτες ώρες λειτουργίας τα άτομα που επισκέφθηκαν το χώρο ανέρχονται σε είκοσι.

Τα μέτρα που προβλέπονται έχουν ληφθεί και έχουν τοποθετηθεί κορδέλες προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις των επισκεπτών.

«Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και θα υποδέχεται τον κόσμο που θέλει να τον επισκεφθεί. Οι υπάλληλοι του Αρχαιολογικού χώρου στην έκδοση των εισιτηρίων φορούν μάσκες και γάντια ενώ έχει τοποθετηθεί και σχετικό τζάμι προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή με τους επισκέπτες. Ο χώρος πλέον θα είναι ανοιχτός και ελπίζουμε παρά την αρχική επιφυλακτικότητα, τις επόμενες ημέρες να τον δούμε και πάλι να γίνεται επίκεντρο ενδιαφέροντος του κόσμου».

Και στη Βόρεια Ελλάδα οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν και άρχισαν να υποδέχονται τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα τις πύλες τους άνοιξαν:

Η Ρωμαϊκή Αγορά (αρχαιολογικός χώρος 200 περίπου στρεμμάτων) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (είσοδος από Ολύμπου 75) είναι ανοιχτή από τις 8:00 ως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις. Το μουσείο που λειτουργεί σε υπόγειο- «βυθισμένο» χώρο στο βορειοδυτικό τμήμα της αρχαιολογικής έκτασης, θα παραμείνει κλειστό.

 

Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών: Ανάκτορο και Θέατρο: Από τις 9:00 ως τις 14:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεγάλο εν εξελίξει αναστηλωτικό έργο, να γνωρίσουν το σημαντικότερο μνημειακό δημόσιο συγκρότημα στη Μακεδονία των κλασικών χρόνων και μάλιστα -για πρώτη φορά- να εισέλθουν στο θέατρο των Αιγών, τον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και σφραγίστηκε η ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού.

Αρχαιολογικός χώρος Μίεζας: Το Νύμφαιον, το ειδυλλιακό υπαίθριο ιερό των Νυμφών, από την ύστερη αρχαιότητα ως το ρομαντικό τοπίο που δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, προσφέρεται πάλι στο κοινό για περιήγηση.

Αρχαίο θέατρο/Γυμνάσιο (Σχολή Αριστοτέλους): Το μνημειακό συγκρότημα, που αποτέλεσε τον τόπο της άσκησης και μαθητείας του Αλεξάνδρου και των βασιλικών παίδων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό στο τμήμα του θεάτρου που έχει αναστηλωθεί και αναδειχθεί(από σήμερα, Δευτέρα, Τετάρτη- Κυριακή, 08:00-20:00 και Τρίτη: 12:30-20:00). Στους επισκέπτες θα προσφέρεται από το φυλακτικό προσωπικό φυλλάδιο με οδηγίες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο.

Από σήμερα 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσει, μεταξύ άλλων, και ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ο ευρύς, καλαίσθητος και φιλικός αρχαιολογικός χώρος με εξαίρετο ορίζοντα θέασης προς το όρος Πάικο (στα δυτικά), τη λεκάνη του πλατύρροου Αξιού ποταμού και το όρος Μπέλλες (στα βόρεια-βορειοανατολικά) θα δέχεται τους επισκέπτες του από σήμερα καθημερινά.

Η περιήγηση στον χώρο ξεκινά από το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, όπου η «ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ η ΠΟΛΙΣ», σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., συστήνεται ως «Ευρωπός. Πόλη της Ευρώπης – Πόλη του κόσμου», με υπόκρουση παραδοσιακής μακεδονικής και συριακής μουσικής.

Μία εκθεσιακή ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη ευσύνοπτα στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ. έως και 6ος/7ος αι. μ.Χ.), στην Ευρωπό του μύθου και των ιστορικών χρόνων.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται με επίσκεψη στον χώρο του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη και άλλα κτιστά ταφικά σύνολα.

Ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης, 8:00-15:30, με ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους.

Ανοιχτοί θα είναι επίσης οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου (στην Πιερία, το Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, οι αρχαιολογικοί χώροι των Αβδήρων, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, της Πέλλας, της Αρχαίας Πύδνας και της Αμφίπολης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις