Μια ανάσα από την τελική συμφωνία για τη δημιουργία μιας 24ωρης ανοιχτής γραμμής ανάμεσα στις ανώτατες στρατιωτικές αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, βρίσκονται οι δυο χώρες. Σκοπός της «ανοιχτής» αυτής γραμμής είναι να αποφευχθεί πιθανό «ατύχημα» σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας που συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαμεσολάβηση του Βρετανού προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, αλλά και του Αμερικανού αντιπροέδρου της, Σκοτ Κίντσβατερ, βρίσκονται μια ανάσα από μια τέτοια συμφωνία, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή.
Click4more Έβρος: Τούρκοι περνούν παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα – Ποιοι είναι οι δυο λόγοι για το «φευγιό»
Η εφημερίδα φέρνει στο φως μια από τις πρώτες εκδοχές του άτυπου εγγράφου που είχε συντάξει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ήταν το πρώτο βήμα για την ανταλλαγή απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας. Τις συζητήσεις, τις προηγούμενες ημέρες, ανέλαβαν οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, ο αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος και ο ομόλογός του αντιπτέραρχος Ισμαήλ Ουνέρ.
Μέχρι σήμερα, το έγγραφο αυτό έχει υποστεί οκτώ αλλαγές μετά τις ισάριθμες προτάσεις που έγιναν στον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας ή της Τουρκίας, υπό τη μορφή υποβολής σχολίων.
Όπως γράφει η Καθημερινή, από τις επτά παραγράφους του άτυπου εγγράφου με τίτλο «προσχέδιο προκαταρκτικού εγγράφου για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων του ΝΑΤΟ», πλέον ενδεικτική της μορφής των επαφών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες είναι η πέμπτη. Τονίζεται ότι «για να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη μας έχουν το όφελος της στρατιωτικής κατεύθυνσης και ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο, δεσμευόμαστε στην άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επικοινωνίας μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας, ώστε να μπορούμε να έλθουμε σε επαφή και να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση όποτε είναι απαραίτητο και να συζητήσουμε επείγοντα ζητήματος ενδιαφέροντος που προκύπτουν από τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τους ελιγμούς μας».
Click4more Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αρχηγού Στόλου στα πληρώματα: «Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται…»
Στην τρίτη παράγραφο υπάρχει σαφής αναφορά στις δραστηριότητες του Oruc Reis και στην ανάγκη απόσυρσης των ναυτικών μονάδων από την περιοχή. Τονίζεται, συγκεκριμένα, ότι «συμφωνούμε ώστε άμεσα και μεθοδικά να αποχωρήσουν όλες οι ευρισκόμενες σε κόκκινο συναγερμό αεροπορικές και θαλάσσιες αναπτύξεις δραστηριοτήτων που άρχισαν ως αποτέλεσμα των πρόσφατων διμερών εντάσεων, ξεκινώντας με την απόσυρση όλων των ναυτικών μονάδων και των σχετικών πολιτικών σκαφών από το σύνολο της περιοχής της αντιπαράθεσης, με σκοπό την αποκλιμάκωση και την αποφυγή των συγκρούσεων».
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε προτείνει και την ονομαστική αναφορά του Oruc Reis στο υπό διαμόρφωση κείμενο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την τουρκική.
Αν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε υπό συζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, σκοπός των επαφών σε επίπεδο ΝΑΤΟ δεν είναι παρά η αναβίωση, με πιο συνεκτικό τρόπο, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Πηγή: Καθημερινή