Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός της Τουρκίας λέει κορυφαίος σεισμολόγος

Τι λέει στο Νewsit o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μνήμες του  1999 ξύπνησε σε όλους μας ο σεισμός των 7,2 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία.

Ολοι θυμόμαστε πως λίγες μέρες αφού έγινε ο σεισμός των 7,4 ρίχτερ στο Ιzmit της Τουρκίας στις 17/08/1999 με τους 18.000 νεκρούς ακολούθησε ο σεισμός των 5,9 ρίχτερ στην Ελλάδα στις 7/09/1999 αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.
Από χθες στα χείλη όλων μας υπάρχει το εξής ερώτημα: ” κινδυνεύουμε;”

Είναι απίθανο ο χθεσινός σεισμός της Τουρκίας να μας επηρρεάσει δήλωσαν στο Newsit οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Θανάσης Γκάνας. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον FLASH σήμερα το πρωί. Ακούστε το σχετικό απόσπασμα…

Την ίδια βεβαιότητα δε συμμεριζεται απολύτως ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος λέει πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη θεωρία του ντόμινο, έστω και εάν η πιθανότητα είναι μικρή.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, “για να απαντήσει κάποιος σε ένα τόσο σοβαρό ερώτημα οπως είναι το εάν θα επηρρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από το χθεσινό σεισμό στην Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη του 2 πράγματα. Πρώτον ποιες είναι οι προηγούμενες εμπειρίες όχι μόνο από τη δική μας περιοχή αλλά και αλλού π.χ στην Καλιφόρνια ή σε άλλες σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη και δεύτερον τι λέει η σεισμολογική θεωρία. Η σεισμολογική θεωρία λέει ότι βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα, όχι πάντοτε, αλλά υπάρχει η δυνατότητα ένας ισχυρός σεισμός να επηρρεάζει την ευρύτερη γειτονιά του. Διότι η απόσταση δεν είναι απαγορευτική, ούτε ιδιαίτερα μεγάλη. Οι κοντινότερες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου του ελλαδικού χώρου προς το επίκεντρο είναι γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα, δεν είναι απαγορευτική αυτή η απόσταση. Και υπάρχουν παραδειγματα. Και το 1999 γνωρίζουμε ότι αυτό έχει επαληθευτεί, το 1995 στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβη το ίδιο και στην Καλιφόρνια υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, δεν μπορώ όμως να είμαι βέβαιος οτι δε θα συμβεί αυτό το ενδεχόμενο όπως άλλοι εμφανίστηκαν χθες βέβαιοι και κατηγορηματικοί.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό έστω και μικρή πιθανότητα. Είναι όμως ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει βεβαιότητα 100% ότι δεν μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν οι γεωφυσικές προϋποθέσεις για τις οποίες υποστηρίζω ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, έστω και με μικρή πιθανότητα το επαναλαμβάνω”.

Στο ερώτημα εάν στο φαινόμενο του ντόμινο πέρα από τη χιλιομετρική απόσταση εξετάζεται και η σεισμική εκτόνωση μιας περιοχής, ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε “πράγματι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό που έχουμε συνηθίσει όλοι να λέμε φαινόμενο ντόμινο, σεισμικό ντόμινο, θα πρέπει βεβαίως να υπάρχει ο σεισμός που προκαλεί τη διέγερση, ο χθεσινός σεισμός δηλαδή αλλά πρέπει και η περιοχή που είναι υποψήφια να διεγερθεί να είναι ώριμη. Τι θα πει ώριμη; Να έχει συσσωρευθεί σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως μια περιοχή διεγειρόμενη πλέον. Θυμίζω ότι στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το πρώτο εξάμηνο του 2008 έγιναν 4 πολύ ισχυροί σεισμοί με μέγεθος περίπου 6,5 ρίχτερ στο Λεωνίδιο, στη Μεθώνη, μεταξύ Αχαϊας και Ηλείας και στη Ρόδο και εκτόνωσαν πολύ μεγάλο ποσοστό σεισμικής ένεργειας τότε.
3,5 χρόνια μετά δεν έχουν μεσολαβήσει ιδιαίτερα μεγάλοι σεισμοί για να εκτονώνεται η ενέργεια αυτή. Άρα θεωρώ πάρα πολύ πιθανό ότι υπάρχουν περιοχές, θύλακες, στον ελλαδικό χώρο, όπου ασφαλώς έχει συγκεντρωθεί σημαντική ποσότητα σεισμικής ενέργειας και θα μπορούσε να λειτουργήσει το φαινόμενο της εξ΄αποστάσεως διέγερσης από τον χθεσινό σεισμό. Αυτός είναι ένας επιπλέον γεωφυσικός λόγος για τον οποίο το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, έστω και μικρή πιθανότητα”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο σεισμολόγος κ.Παπαδόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγωνία στα συντρίμμια της Βαν – Έρευνες χωρίς σταματημό στα ερείπια – 264 οι νεκροί από τα 7,2 Ρίχτερ

Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία – Χάος από τα 7,2 Ρίχτερ του τρόμου

Έτοιμο να βοηθήσει την Τουρκία δηλώνει το Ισραήλ

Λαμπρινίδης προς Νταβούτογλου: Είμαστε έτοιμοι να σας στείλουμε βοήθεια

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε