ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός στα εγκαίνια της 67ης έκθεσης.
Τα πλεονεκτήματα της επιχειρηματικής ανθοκομίας που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της φυτικής παραγωγής με τη μεγαλύτερη απόδοση συγκριτικά με άλλες, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 67ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς άνοιξε εκ νέου τις πύλες της φέτος, καθώς, όπως είπε, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. «Ανοίγει τις πύλες της σηματοδοτώντας το τέλος της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.
Σαν τα λουλούδια που ανθίζουν, «ανθίζει» και η αισιοδοξία μας ότι θα νικήσουμε τον εχθρό με όπλο μας τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι στις μέρες της πανδημίας, για όλους μας, ένα μπουκέτο λουλούδια, μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ένα μυρωδικό φυτό στον κήπο μας, είναι ο πιο όμορφος τρόπος για να αλλάξει η ψυχολογία μας».
Υπογράμμισε πως τα ανθοκομικά προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία και να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας επισημαίνοντας ότι «το κράτος, βεβαίως, οφείλει να παρέχει την κατάλληλη στήριξη και εμείς το πράττουμε συνειδητά και με ουσιαστικά αποτελέσματα».
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «στη δύσκολη, για όλους, περίοδο της πανδημίας η κυβέρνησή μας ενίσχυσε με περίπου 10 εκατ. ευρώ τους παραγωγούς ανθέων όλης της χώρας, λόγω της σοβαρής μείωσης εισοδήματος που υπέστησαν» συμπληρώνοντας ότι «προχωρήσαμε στην έγκριση και προώθηση νέων τύπων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση συνθηκών παραγωγής».
Επισήμανε επίσης ότι «με τα σχέδια βελτίωσης που επισπεύδουμε, ενισχύουμε τους κατ΄επάγγελμα γεωργούς για την ίδρυση νέων θερμοκηπιακών μονάδων, αλλά και την επέκταση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων προκειμένου να χρησιμοποιούνται σύγχρονα συστήματα καλλιέργειας και μηχανήματα» και «διαμορφώνουμε το νέο μέτρο για τους νέους αγρότες, ύψους 400 εκατ. ευρώ, παρέχοντάς τους κίνητρα να ασχοληθούν με την ανθοκομία, καθώς μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική διέξοδο επαγγελματικής αποκατάστασης που θα τους εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα».
O κ. Λιβανός σημείωσε ότι βασική επιδίωξη του υπουργείου, αποτελεί η επέκταση και ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης των γεωργών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκαλλιεργητών, μέσα από ένα πλέγμα βραχυχρόνιων σεμιναρίων, αγροτικών ΙΕΚ και βιωματικής εκπαίδευσης.
«Στο πλαίσιο αυτό» είπε «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής των ανθοκομικών προϊόντων με τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. Θέλουμε την Ελληνική Ανθοκομία παρούσα και δυνατή στον παγκόσμιο χάρτη και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανθίσει ακόμα περισσότερο μετά την τελευταία δύσκολη περίοδο της πανδημίας και θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξαγωγές φυτών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε «στα φυτά εσωτερικού χώρου, για παράδειγμα, είχαμε σταθερά αυξητική τάση των εξαγωγών από 3.730.953 τεμάχια το 2017 σε 5.798.246 τεμάχια το 2019, ενώ η μείωση το 2020 ήταν περίπου 2%, απολύτως λογική λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην πανδημία».
Εξάλλου τόνισε ότι ένας επιπλέον στόχος για το ΥΠΑΑΤ τα επόμενα χρόνια είναι η δημιουργία και η ανασύσταση του πρασίνου σε μεγάλα έργα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τατόι, το Ελληνικό, το ‘Αλσος Συγγρού, από τα οποία, όπως είπε, επιθυμεί να χρησιμοποιηθούν φυτά Ελληνικής Ανθοπαραγωγής.
Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα ενισχύσει τις προσπάθειες του κλάδου για παραγωγικές συνέργειες και αποδοτική εξωστρέφεια, ενώ συνεχάρη όλους τους διοργανωτές της Έκθεσης.