Ελλάδα

Άνθρωποι διαλογής, μόχλευση ελπίδων

Το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο της τουριστικής περιόδου έδεσε πριν από μια εβδομάδα στον Άγιο Νικόλαο και πριν από μισή, ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπετρα το τεχνηέντως ακυβέρνητο εμπορικό πλοίο, που διεκπεραίωνε μια άλλη κρουαζιέρα . Απ αυτές, που αν είχαν σημαία θα ήταν μαύρη, της πειρατείας των ελπίδων. Και αν είχαν πυξίδα θα σημάδευε κατευθείαν τη ζωή , μακριά από την καταματωμένη βλοσυρότητα και τα θεριεμένα μίση της κοντινής Ανατολής .

Αυτές οι όψεις της Ανατολικής Κρήτης , όπως μέσα σε λίγες μέρες ξεδιπλώθηκαν στον χώρο που τους άφηναν οι λοιπές μείζονες επικαιρότητες είναι ταυτοχρόνως και μικρογραφίες όψεων του σύγχρονου κόσμου . Ακόμη , μικρογραφίες εγχώριων κοινωνιών που συνέχονται στοιχειωδώς ακόμη, σε αντιδιαστολή με τις κορεσμένες σε τέτοια φαινόμενα μικρογραφίες των κοινωνιών στην απρόσωπη ζώνη πρωτευούσης. Εκεί που τελικά καταλήγουν με διάφορες ταμπέλες όσοι εκκαθαρίζονται από τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ανθρωπο -διαλογής .

Έτσι εκκαθαρίστηκε και το φορτίο της Ιεράπετρας με τους 600 τόσους ανθρώπους, που μπορεί και να έπλεαν παραπλανητικά ως άλλο εμπόρευμα δίπλα στις ρότες των τσιμεντάδικων , του λαθρεμπορίου όπλων και των όψιμων κρουαζιερόπλοιων της ανατολικής Μεσογειακής λεκάνης. Υποδειγματικά θα έλεγε κανείς , με την πρόθυμη συμμετοχή πολιτών , εθελοντών και φορέων μιας περιοχής και μιας νήσου που αλίμονο αν ανήκε στην πρώτη επιλογή των διακινουμένων .

Τότε τα τραγικά φαινόμενα της Μάλτας , της Λαμπεντούζα και της Σικελίας θα άλλαζαν εκ των πραγμάτων τους κανόνες υποδοχής , αφού θα υπήρχε ανάγκη αντιμετώπισης μιας πλημμυρίδας προσφύγων και λοιπών κατατρεγμένων ή και τυχοδιωκτών. Και όχι περιστασιακή ανάγκη επίδειξης του καλού προσώπου και μάλιστα παραδοσιακά φιλόξενων κοινωνιών με σχετική αυτάρκεια , από τη Σητεία ως τα Χανιά .

Η διαλογή του ανθρώπινου μπάρκου της Ιεράπετρας που για αλλού είχε προορισμό και αλλού το κατηύθυναν προφανώς οι ισολογισμοί των δουλεμπόρων , επανατοποθετεί το φλέγον ζήτημα . Και του προσθέτει ανάγκη προσοχής σε μια περίοδο που οι κατασκηνωτές Σύριοι πρόσφυγες του Συντάγματος θα αποκτήσουν σύντομα παρέα από περίπου 400 ομοεθνείς τους ,με ίδια αιτήματα. Στέγη , άδειας εργασίας σε χώρα πρωταθλήτρια της ανεργίας και κατατρεγμού της στέγης . Ακόμη περιμένουν στην Ιεράπετρα πριν αφεθούν να κινηθούν ορός πάσα κατεύθυνση .

Αντιθέτως περίπου 140 άτομα ,άλλων εθνικοτήτων οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής κράτησης, που πολλές φορές υπερβαίνει το 18μηνο . Και 30 αδέσποτα παιδιά ,που ζητούν μοίρα , θα προστεθούν στις γραφειοκρατικές λίστες των εισαγγελέων και των παραρτημάτων διεθνών οργανισμών . Σε μια χώρα ,που όσοι ασκούν κυβερνητική εξουσία και όσοι τη διεκδικούν προσπαθούν να μοχλεύσουν ευτυχία και χαμένους παραδείσους στην μεγαλύτερη αναδιανομή εκλογικής πελατείας εδώ και 35 χρόνια.

Μερικά από τα ανήλικα προσφυγάκια της Ιεράπετρας είναι στα νοσοκομεία της περιοχής που φυτοζωούν από την μεταρρυθμιστική διάλυση .Με κλειστές τις παιδιατρικές κλινικές και όχι μόνο ,σε ένα νομό ενός νησιού που φιλοξένησε φέτος τρία εκατομμύρια τουρίστες .Δέχτηκε εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια και που αραιά τώρα , αλλά ίσως πυκνά στο άμεσο μέλλον θα δέχεται ολοένα και βαρύτερα ανθρώπινα φορτία μιας κοντινής ανατολής που κοχλάζει και πασχίζει να τροποποιήσει την ιστορία του κόσμου .Την ώρα που οι κανονισμοί του μακρινού Δουβλίνου ρυθμίζουν ιδιοτελώς για τους Βόρειους ,το σημείο βρασμού των Μεσογειακών «αναχωμάτων».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα