Παρασκευή, 27 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τις δηλώσεις Βαρθολομαίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής”, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση”, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται “εσταυρωμένος”. “Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη”, τόνισε ο Νταβούτογλου.

Απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στη συνέντευξή του, στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Πατριάρχης για “δευτέρας κατηγορίας πολιτών”, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι “Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές”.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Πατριάρχη, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας είπε: “Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, είναι χρέος όλων να τον ακούσουν με προσοχή”. “Μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ”, συνεχίζει ο κ. Δελαβέκουρας, “πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών διακιωμάτων”.

Στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή, χαρακτηρίζοντάς τις “εκτός τόπου και χρόνου”. “Πώς είναι δυνατόν να αμφισβητείται το διεθνές καθεστώς και η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, από μια χώρα που προσβλέπει στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Καλούμε την Τουρκία να αποφεύγει να βάζει και άλλα εμπόδια στην ένταξή της στην Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στο μεταξύ, η δικηγόρος Κεζμπάν Χατεμί, που έχει αναλάβει πολλές φορές υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την επιλογή της στιγμής που διέρρευσαν οι δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε