Δευτέρα, 9 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Αντιδρούν οι γιατροί των νοσοκομείων για το «επίδομα άγονου»: «Γιατί δίνεται με βάση μισθούς του 1983;»

Αντιδρούν οι γιατροί των νοσοκομείων για το «επίδομα άγονου»: «Γιατί δίνεται με βάση μισθούς του 1983;»

Δεν πρόκειται για επιδόματα, αλλά για απλή αντικατάσταση της «διαχρονικής κλοπής» των οφειλόμενων στους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές διαμηνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, σχολιάζοντας την ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού. 

«Να κάνει έκκληση στην “κοινή λογική” και τα μαθηματικά», καλεί τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας του να απαντήσει στο ερώτημα, «πως μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1056,48 σε συγκεκριμένο πραγματικό παράδειγμα αναφορικά με τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2075 ευρώ)».

Πιο συγκεκριμένα, δίνοντας αριθμούς και παραδείγματα, οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν πως η «πολυαναμενόμενη» εδώ και 2 χρόνια Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές, η οποία ανακοινώθηκε «με τυμπανοκρουσίες» από την κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά «νόμιμη υφαρπαγή» των εισοδημάτων γιατρών γιατρών που υπηρετούν στην παραμεθόριο, την οποία τους την επιστρέφουν «κουτσουρεμένη», με τη μορφή «επιδομάτων».

«Επιχείρησαν μάλιστα να το παρουσιάσουν σαν απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού «θυμήθηκαν» να το νομοθετήσουν 14 μήνες αργότερα. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και εξηγεί:

«Παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς, είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές. Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί», σχολιάζουν και οι γιατροί.

Τα παράπονά τους για τις πρόσφατες εξαγγελίες, εξέφρασαν οι νοσηλευτές και οι λοιποί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: ΠΟΕΔΗΝ για 88η ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση περιφρόνησε τους νοσηλευτές, το πρόβλημα στο ΕΣΥ θα επιδεινωθεί»
«Επιδόματα με υπολογισμό του βασικού μισθού του … 1983!»
Σύμφωνα με την ΟΕΓΝΕ, ο νόμος 4999/2022 προέβλεπε ότι μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ το οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1397/1983 και του Π.Δ. 137/1987 οι οποίες όριζαν ότι:

«στους μόνιμους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών που έχουν την έδρα τους σε προβληματικές περιοχές, χορηγείται προσαύξηση επί του βασικού τους μισθού, ως εξής:

α) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου υπηρεσίας δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά για όλο το δεύτερο χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου σαράντα τοις εκατό (40%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρούμενο χρόνο μετά τα τρία χρόνια, πενήντα τοις εκατό (50%) αναδρομικά.

β) Σε προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας:

Για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου οκτώ τοις εκατό (8%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αναδρομικά για όλο το χρόνο.

Για τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου είκοσι τοις εκατό (20%) αναδρομικά για όλο τον τρίτο χρόνο και

Για κάθε ένα συμπληρωμένο χρόνο, μετά τα τρία χρόνια είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αναδρομικά.

Αυτό ίσχυε μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ. Ωστόσο με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί «θεωρητικού» βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!

Αντί 830 ευρώ… 88 ευρώ

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο παρακάτω παράδειγμα, το οποίο παραθέτουν οι γιατροί:

Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας (πραγματικό παράδειγμα) αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα, (δηλαδή η προσαύξηση του 40 % δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.).

«Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Αυξήσεις στο επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Και επειδή η προσφιλής τακτική του Υπουργού Υγείας όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, και πριν να χάσει την ψυχραιμία του και μας αποκαλέσει κάφρους και ανθρωπάκια επειδή του χαλάμε τις φιέστες που στήνει, είναι να κάνει έκκληση στην «κοινή λογική» και τα μαθηματικά, τον καλούμε να μας απαντήσει πως μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1056,48 στο παραπάνω συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2075 ευρώ);», σχολιάζουν οι γιατροί και προσθέτουν πως η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας ψάρι».

Και συνεχίζουν: «Ουσιαστικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής θα ήταν η απλή εφαρμογή του νόμου, και όχι η αντικατάσταση της διαχρονικής κλοπής των ποσών που οφείλουν στους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στις άγονες και προβληματικές περιοχές με νόμιμες περικοπές. Γιατί αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Δραστικές μειώσεις, εξίσωση προς τα κάτω, οριζοντίως και καθέτως, ανεξάρτητα από το βασικό μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας και παραμονής στις άγονες και προβληματικές περιοχές, διαχωρισμός του επιδόματος ανάλογα με την ειδικότητα και την δομή (νοσοκομείο ή Κ.Υ ), ενώ πριν χορηγούνταν σε όλους τους γιατρούς των άγονων περιοχών ανεξαρτήτως της ειδικότητας και της δομής (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).

«Ας μην περιμένει λοιπόν ο Υπουργός Υγείας οι υγειονομικοί να πούμε και ευχαριστώ! Για ένα να είναι σίγουρος!

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος, που ξέρουμε από πρώτο χέρι τα βάσανα των ασθενών μας εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας θα κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή τον αγώνα μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση των κάθε είδους πληρωμών, για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους!», καταλήγουν.

Πηγή: iatropedia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις