Site icon NewsIT

Αντιγριπικός εμβολιασμός: «Σφάζονται» γιατροί και φαρμακοποιοί για την κατάργηση της συνταγογράφησης

18.11.2022 | 14:14
Αντιγριπικός εμβολιασμός: «Σφάζονται» γιατροί και φαρμακοποιοί για την κατάργηση της συνταγογράφησης

Πόλεμος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό! Στα «μαχαίρια» βρίσκονται γιατροί – φαρμακοποιοί για την κατάργηση της συνταγογράφησης στα εμβόλια της γρίπης.

Η εστία φωτιάς άναψε μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη σχετικά με την κατάργηση της υποχρέωσης προηγούμενης συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου από γιατρό.

Πρώτος αντέδρασε σύσσωμος ο κλάδος των ιδιωτών γιατρών (ΠΙΣ, ΙΣΑ), την Πέμπτη (17.11.2022), ενώ στην αντεπίθεση πέρασαν την Παρασκευή (18.11.2022) οι φαρμακοποιοί (ΠΦΣ).

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα (…) θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση», είπε συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας.

Αν και οι επίσημες δηλώσεις που θα προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη από την πλευρά της Πολιτείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) εξέφρασαν χθες (17.11.2022) την αντίδρασή τους, τονίζοντας με έμφαση πως:

«Μόνον ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή».

Από τον ΙΣΑ, δηλώθηκε ρητώς ότι: «Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή» και προσθέτουν τα μέλη του, πως «η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης».

Ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Υποκριτική η στάση των γιατρών»

Το «γάντι» σήκωσε την Παρασκευή (18.11.2022), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλόγου (ΠΦΣ) σχολιάζοντας πως οι δηλώσεις τον γιατρών καταργούν τον νόμο και τη λογική.

Ο ΙΣΑ συγκεκριμένα, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, διατηρεί μια «υποκριτική στάση» καθώς «αγνοεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019 ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ κατόπιν με την υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό, κι έκτοτε, χιλιάδες φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από Ιατρική Σχολή της χώρας. Επίσης, ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΦΣ

«Ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη. Δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια και πολλά εκατομμύρια αντιτετανικοί οροί έχουν χορηγηθεί στα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τα ανοικτά στο κοινό ιδιωτικά φαρμακεία επί 24ωρου βάσεως (σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο) αποτελούν την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς λόγω του ρυθμισμένου ωραρίου αλλά και της ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους, καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελληνική επικράτεια.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως υποκριτική τη στάση αυτή του ΙΣΑ, αν δεν ήταν συγχρόνως και επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο. Είναι βέβαιο ότι στάση αυτή του ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, πόσω μάλλον όταν από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι χαμηλή για την τρέχουσα περίοδο, σπέρνοντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές.

Θα περίμενε κανείς ότι ο ΙΣΑ θα είχε διαφορετική πολιτική σε μία τόσο πιεστική συγκυρία, η οποία μας έχει διδάξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συνεργασία των επιστημόνων υγείας είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των πολιτών, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε και να συνδράμουμε.

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει πολλάκις και αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι τα φαρμακεία τους ενδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέχοντας φαρμακευτικές υπηρεσίες με υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα».

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version