Τρίτη, 6 Αυγ.
29oC Αθήνα

«Αντιπύρ»: Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν τη φωτιά για να σβήσουν τις φλόγες στην Εύβοια

«Αντιπύρ»: Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν τη φωτιά για να σβήσουν τις φλόγες στην Εύβοια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η μέθοδος «αντιπύρ» για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, μέχρι πριν από δύο χρόνια, θεωρούταν παράνομη. Ωστόσο πλέον, χρησιμοποιείται κανονικά για την κατάσβεση πυρκαγιών, με τελευταία χρήση της στην μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.

Στις εικόνες που δημοσιοποίησε το MEGA, φαίνονται οι πυροσβέστες να χρησιμοποιούν τη φωτιά για να… σβήσουν την πυρκαγιά στην Εύβοια.

Ο δασολόγος, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δήλωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα «από τότε που ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση το 1998, δε θέλησε να το εφαρμόσει, ήταν μια μέθοδος επίσημα παράνομη. Το 2021 μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε…κάναμε μια επιτροπή, στην οποία βοήθησα έτσι ώστε να μπορέσουμε με τους υπόλοιπους νομικούς να κάνουμε μια τροπολογία που αφαιρούσε τον τίτλο του εγκλήματος από τη φωτιά».

Τι είναι το «αντιπύρ»

Το «αντιπύρ» είναι μια μέθοδος καταστολής δασικών πυρκαγιών, που στηρίζεται στη χρήση φωτιάς που ανάβουν οι δασοπυροσβέστες στον δρόμο μιας επερχόμενης πυρκαγιάς για να ανακόψουν την εξάπλωσή της.

«Είναι μια έσχατη λύση, η οποία με πολύ σιγουριά για να υπάρχει αποτελεσματικότητα και με ελεγχόμενο τρόπο γίνεται κατάκαυση στην περιοχή ανάμεσα από το μέτωπο και την ζώνη που έχει σχηματιστεί, έτσι ώστε να μπορέσει η πυρκαγιά να μην βρει καύσιμη ύλη για να σβήσει με άλλα μέσα χωρίς βλάστηση», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Π/Σ.

«Δεν πρέπει να αποζητούμε 100% αποτελεσματικότητα. Είναι μια πράξη που κάνεις γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις