Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτηρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προτεραιότητα θα δοθεί σε 30.000 κτήρια – που θα ελεγχθούν για την αντοχή του σε περίπτωση σεισμού – κυρίως νοσοκομεία και σχολεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο έλεγχος για τους σεισμούς αφορά σε 80.000 κτήρια εκ των οποίων τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΑΣΠ με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε μηχανικούς που θα μπορούν μελλοντικά να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.
Σε όσα κτήρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Ο ΟΑΣΠ υπολογίζει πως τα κτήρια που θα χρειαστούν δευτεροβάθμιο έλεγχο δεν θα ξεπεράσουν το 3% με 4%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999, καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (eurocode).
Οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.