Ελλάδα

Απαγωγή εξάχρονου: Καταγγελίες του πατέρα για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα – Νέες εικόνες με τον Ράινερ

Το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας καταγγέλλει ο πατέρας του 6χρονου Ράινερ Rick Pedersen (που τον άρπαξε από την Κηφισιά, και κάνει έκκληση στην ελληνική δικαιοσύνη και τον υπουργό δικαιοσύνης να μεριμνήσει για το εν λόγω θέμα και την τήρηση της σύμβασης της Χάγης.

Ο δικηγόρος του πατέρα του 6χρονου μίλησε στο newsit.gr και μεταφέρει τα λόγια του πατέρα ο οποίος δηλώνει πως «είμαι απογοητευμένος για το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Η Σύμβαση της Χάγης του 1980 διασφαλίζει την «ταχεία επιστροφή» των απαχθέντων παιδιών στην πατρίδα τους. Το νομικό κενό δύο ετών στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρα «πρόχειρο» και σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον οποιωνδήποτε απαχθέντων παιδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ενεργήσω προς το συμφέρον του αγοριού μου που απήχθη και να το φέρω στο σπίτι σύμφωνα με την αρχή της επιστροφής στη Σύμβαση της Χάγης.

Όταν τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του αγοριού μετά από παράνομη απαγωγή, αναγκάστηκα να ενεργήσω με τις εξουσίες που μου έδωσε η πλήρης γονική μέριμνα και η πλήρης επιμέλεια από το Δικαστήριο.

Ελπίζω ότι καμία άλλη μητέρα, πατέρας ή παιδί δεν θα βιώσει την ίδια δοκιμασία που βίωσε το αγόρι μου: Απομάκρυναν ξαφνικά από την κύρια κηδεμόνα, τα ξαδέρφια, την οικογένεια και τους φίλους του στο νηπιαγωγείο τον Ιούλιο του 2020 και του στέρησαν τα νόμιμα δικαιώματά του για σχεδόν δύο χρόνια.

Ελπίζω ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα -υπουργείο και αξιότιμοι δικαστές- θα πάρει ένα μάθημα από την «υπόθεση R», θα αυξήσει τη γνώση των συνθηκών της Χάγης και θα επιταχύνει τις επιστροφές σε μελλοντικά θέματα».

«Στην Ελλάδα παίρνει περισσότερο χρόνο και δεν είναι δωρεάν»

Από τη μεριά του, ο Νορβηγός δικηγόρος του, Sjak R. Haaheim υποστηρίζει πως η μητέρα στην Νορβηγία είχε δωρεάν πρόσβαση σε παροχές που θα της εξασφάλιζαν μια δίκαιη δίκη για την επιμέλεια, ενώ ο πατέρας στην Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιμέλειας στη Νορβηγία, η μητέρα είχε πρόσβαση σε δωρεάν νομικό σύμβουλο και διερμηνέα στο δικαστήριο, που πληρωνόταν από το κράτος. Είχε την ευκαιρία να καταθέσει και να παρουσιάσει μάρτυρες. Εκείνη επέλεξε να μην το κάνει. Στην Ελλάδα, ο πελάτης μου έπρεπε να πληρώσει νομικό σύμβουλο και δεν υπήρχε διερμηνέας για αυτόν κατά τις δικαστικές ακροάσεις».

«Την επόμενη φορά, ένα αγόρι ή κορίτσι από την Ελλάδα μπορεί να απαχθεί στο Βασίλειο της Νορβηγίας. Είμαι βέβαιος ότι μια Ελληνίδα μητέρα ή πατέρας θα επιθυμήσει μια γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα του παιδιού», είπε.

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί μια τέτοια δίκη.

«Γνωρίζω ότι τα ζητήματα επιστροφής για παιδιά αντιμετωπίζονται εντός εβδομάδων στη Νορβηγία. Σχεδόν δύο χρόνια αναμονής σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον των απαχθέντων παιδιών».

«Να μη γίνει η Ελλάδα καταφύγιο εγκληματιών»

Προτρέπω τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης στην Ελλάδα να εξετάσει τη Σύμβαση της Χάγης του 1980, να αντιμετωπίσει την αρχή της «ταχείας επιστροφής» στο δικαστικό σύστημα, για να αποφύγει η όμορφη χώρα της Ελλάδας να γίνει ελεύθερο καταφύγιο για εγκληματίες απαγωγείς παιδιών» είπε.

Ρεπορτάζ: Άννα – Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου
Άκαρπες οι έρευνες για τον 75χρονο ψαρά που αγνοείται στο Μεσολόγγι - «Δεν ήταν κανένας πρωτάρης, ήξερε τι έκανε» λέει η κόρη του
«Στη θάλασσα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Αυτό που μας έχουν πει είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δηλώνει στο newsit.gr η κόρη του
Η περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του 75χρονου ψαρά στην Αιτωλοακαρνανία