Το ενδεχόμενο παραβίασης των μέτρων που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις ημέρες του Πάσχα, ήταν αυτό που προβλημάτιζε εδώ και καιρό την κυβέρνηση, και αυτός ήταν ο λόγος που έλαβε επιπλέον σκληρά μέτρα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας αυτές τις ημέρες, θα κρίνει το πόσο άμεσα θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 27 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την επόμενη μέρα, αυτά έχουν ήδη καταστρωθεί από τις πρώτες στιγμές στο «δωμάτιο πολέμου» του Μαξίμου, αλλά, με τα έως σήμερα δεδομένα, η επεξεργασία τους θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το Πάσχα. Όπως παρουσίασε, άλλωστε, το newsit.gr, στην κυβέρνηση θεωρούν ήδη δεδομένο με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί – ιδίως δε τα οικονομικά – ότι τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.
Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει η μερική άρση
Ο γενικός κανόνας που θα ακολουθηθεί είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Έπειτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.
Έπειτα θα ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Τελευταία στη σειρά είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται ασφαλώς άμεσα και από την αντίστοιχη άρση των περιορισμών στις μεταφορές (πτήσεις από το εξωτερικό), με δεδομένα τα τεστ για τους επισκέπτες. Πιο αυστηρό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τα νησιά και ιδίως για όσα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Όσον αφορά στα σχολεία, όπως τονίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο “Βήμα της Κυριακής”, θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως “κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους”.
Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προβλέπει ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων “θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού”.
Φωτογραφίες InTime