Υπάλληλος των ΕΛΤΑ κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη, ότι ενώ βρισκόταν σε άδεια ανατροφής παιδιού, την οποία έλαβε σε συνέχεια της άδειας μητρότητας, απαλλάχθηκε, χωρίς να ενημερωθεί, από τα καθήκοντα της προϊσταμένης.
Ως μισθολογικό επακόλουθο ήταν η στέρηση του σχετικού επιδόματος θέσης ευθύνης.
Όπως αναφέρει η αρχή, τα ΕΛΤΑ βασίστηκαν σε διάταξη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2003-2004, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος σε θέση ευθύνης, που απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο πάνω από τρεις μήνες από τα καθήκοντά του, κατά τη διάρκεια του έτους, μπορεί να αντικατασταθεί και η θέση του επαναπροκηρύσσεται.
Ωστόσο, η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε άμεση, ή έμμεση, διάκριση λόγω φύλου ως προς την επαγγελματική εξέλιξη του εργαζομένου στον ιδιωτικό, δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπει, επίσης, ότι η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας δικαιούται, μετά το πέρας της άδειας αυτής, να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με τους ίδιους επαγγελματικούς όρους και συνθήκες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι η υπάλληλος υπέστη δυσμενή διακριτική μεταχείριση, λόγω λήψης άδειας μητρότητας και συνεχόμενης γονικής άδειας, στο πλαίσιο της ευχέρειας που της παρέχει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) στα ΕΛΤΑ. Η αρχή επισημαίνει ότι «η επίμαχη διάταξη της ΕΣΣΕ παραβιάζει διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, διότι εισάγει έμμεση διάκριση λόγω φύλου».
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να αποκαταστήσει την καταγγέλλουσα αναδρομικά στα καθήκοντα της προϊσταμένης, τόσο υπηρεσιακά, όσο και μισθολογικά και να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη της ΕΣΣΕ εξαιρώντας ρητά τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση αδειών μητρότητας και γονικών αδειών.
Τα ΕΛΤΑ ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας ότι έχουν προβεί σε μισθολογική αποκατάσταση της αναφερόμενης και έχουν δρομολογήσει την αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης της ΕΣΣΕ.