Τα ναυτεργατικά σωματεία, σε ανακοινώσεις τους, αναφέρουν ότι με το πολυνομοσχέδιο θίγονται οι θέσεις εργασίας των ναυτικών, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και υποβαθμίζεται η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η ασφάλεια στα πλοία. Στάσεις εργασίας με αφορμή το πολυνομοσχέδιο έχει εξαγγείλει για την ίδια ημέρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εκφράζει την απογοήτευσή του για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα ναυτεργατικά σωματεία για το μέλλον της ναυτιλίας και των ναυτικών, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που προτείνονται στο υπό συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου, αποτελούν ημίμετρα για τη σωτηρία του κλάδου.
«Οι ναυτικοί αν και θέλουν να εργαστούν, αναγνωρίζοντας την τελματώδη θέση στην οποία βρίσκεται ο ακτοπλοϊκός κλάδος, παρεμποδίζονται και αυτό έχει φανεί και στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από κανένα νομοσχέδιο, αλλά από την πώληση των πλοίων, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρείες.
Παρόμοιες νοοτροπίες στο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ελληνικών κρουαζιερόπλοιων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΕΝ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδρά η ΠΝΟ στη ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας – Κίνας
“Ναυάγιο” στη συνάντηση ακτοπλόων – ναυτικών
Υπ. Ναυτιλίας: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
Τις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών συζήτησαν Σαμαράς – Μουσουρούλης