«Θερμή» θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει δικηγόροι και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ενώ «απειλείται» και η νέα σχολική χρονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας για ανοιχτά σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου.
Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί το απεργιακό μέτωπο δικηγόρων, υγειονομικών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές που προβλέπονται στους κλάδους τους λόγω μνημονίου.
Όπως αποφασίστηκε στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, τα δικαστήρια θα μείνουν κλειστά τις δύο πρώτες μέρες της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, λόγω της αποχής των δικηγόρων όλης των χώρας, οι οποίοι αντιδρούν σε διατάξεις του νέου Κώδικα για την άσκηση του επαγγέλματός τους, που προβλέπονται από το μνημόνιο. Οι δικηγόροι, μάλιστα, ενδέχεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά τις 18 του μήνα.
Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ενώ αποδέχονται ότι στο νέο Κώδικα υπάρχουν και θετικές αλλαγές τις οποίες στηρίζουν, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των εξετάσεων για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου και η θεσμική κατοχύρωση του ρόλου του δικηγόρου, ωστόσο εξακολουθούν να αντιδρούν στις διατάξεις που προβλέπουν την κατάργηση της παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια, αλλά και την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα.
«Τέτοιου είδους μέτρα, που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία κατ’ επιταγήν της τρόικας, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και κατ’ επέκταση την απονομή της δικαιοσύνης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων νομικών υπηρεσιών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.
Παράλληλα, οξύνεται η αντιπαράθεση πανεπιστημίων και ΤΕΙ με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας, με απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα στην περίοδο εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στις 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου, καθώς και μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο για τις εγγραφές είναι από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει «άδικη, ανορθολογική, αντιμεταρρυθμιστική και ανορθόδοξη» τη μέθοδο που υιοθετεί το Υπουργείο για να θεραπεύσει «τις όντως υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις των δημοσίων δομών». Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «αποφασίζει πρώτα αυθαίρετα τον αριθμό αυτών που θεωρεί ότι πλεονάζουν (1.765) και στη συνέχεια αναζητεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες το προσωπικό που θέλει ανυπερθέτως να θέσει σε διαθεσιμότητα».
Την ίδια στιγμή και ενώ ο υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τα σχολεία ανοιχτά, η ΟΛΜΕ ξεκινά τις κινητοποιήσεις της με συγκεντρώσεις και πορείες, πριν αποφασίσει και τυπικά τις απεργίες που έχει ήδη προαναγγείλει, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο. Σήμερα, άλλωστε, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, για να αποφασίσουν την ημέρα έναρξης αλλά και τη διάρκεια των απεργιών των εκπαιδευτικών, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αδιέξοδο! Με απεργίες θα ανοίξουν τα σχολεία
Αρβανιτόπουλος σε Παπούλια: Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά
Αρβανιτόπουλος: Δε θα γίνει πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών που θα απεργήσουν
Σε αποχή οι δικηγόροι στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου
Στα δικαστήρια οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για τη διαθεσιμότητα – “Αδιέξοδες οι αλλαγές στο Λύκειο”