Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Απίστευτα ευρήματα από ναυάγιο του ΜΕΝΤΩΡ [pics]

Απίστευτα ευρήματα από ναυάγιο του ΜΕΝΤΩΡ [pics]

Νέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια από το ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ όταν το μπρίκι έπεσε στα βράχια έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα και βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802!

Με την ολοκλήρωση της φετινής ανασκαφικής περιόδου στο ιστορικό ναυάγιο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη ήρθαν στο φως ευρήματα που θεωρούνται σημαντικά από τους ειδικούς.

Το κύριο φορτίο του σκάφους ανελκύσθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του το 1802 και αποτελούσαν 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διαφορά μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχαν κλαπεί από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν.

Η φετινή ανασκαφή έγινε από 12μελή ομάδα από τις 27 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Επικεντρώθηκε τόσο στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του σκαριού ώστε να γίνει εκ νέου ένα ορθοφωτομωσαϊκό και να διαπιστωθεί η κατάσταση διατήρησης του μετά το 2012, όσο και στην ανασκαφή τομής στο σημείο όπου έχει σπάσει το σκαρί του πλοίου.

Γενική άποψη του ναυαγίου και του χώρου της ανασκαφής (φωτ. Γ.. Ίσσαρης).
Καθαρισμός του σκαριού του πλοίου (φωτ. Γ. Ίσσαρης)

Η τομή αποτελεί συνέχεια της τομής που είχε ερευνηθεί το 2017.

Άποψη της Τομής 1/2019 από δυτικά (φωτ. Α. Τούρτας)

Διαπιστώθηκε ότι στο χώρο αυτό υπάρχει μεγάλος αριθμός μαδεριών και νομέων διάσπαρτων που θάφτηκαν στο χώρο μετά τη βύθιση και τη διάλυσή του για να διενεργηθεί η ναυαγιαιρεσία του φορτίου.

Φωτομωσαϊκό του χώρου ανασκαφής (φωτογραφία και επεξεργασία Γ. Ίσσαρης)

Από τα κινητά ευρήματα που εντοπίσθηκαν και ανελκύσθηκαν αξιοσημείωτα είναι ένα ακέραιο μαγειρικό σκεύος, ένα χρυσό δαχτυλίδι με σχηματοποιημένα άνθη από σύρμα και σφαιρίδια και σχοινοειδή διακόσμηση στο δακτύλιο, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα σκέλος ξύλινου διαβήτη, ένα θραύσμα λαβής αρχαίου ροδιακού αμφορέα με σφράγισμα και επιγραφή «ΑΝΤΙΜΑΧΟΥ» με κηρύκειο (συνολικά έχουν βρεθεί τέσσερις λαβές), τρία ακόμα πιόνια σκακιού (έχουν επιπλέον εντοπισθεί τις προηγούμενες χρονιές ακόμα τέσσερα), διάφορα οστέινα και ξύλινα αντικείμενα καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τουλάχιστον δέκα τροχαλιών και μακαράδων, που ορισμένοι σώζουν τα κομμάτια των σχοινιών στα οποία ήταν προσδεμένοι, κάτι που επιβεβαιώνει μάλλον τη διαπίστωση που είχε διατυπωθεί το 2017, ότι δηλαδή πρόκειται για τη θέση του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου, καθώς και άλλα ξύλινα και σιδερένια αντικείμενα που σχετίζονται με τον εξαρτισμό του πλοίου.

Ακέραιο μαγειρικό σκεύος μετά την ανέλκυση του (φωτ. Π. Βεζυρτζής)
Χρυσό δαχτυλίδι (φωτ. Π. Βεζυρτζής)
Ζευγάρι χρυσών σκουλαρικιών (φωτ. Π. Βεζυρτζής)
Τμήμα ξύλινου διαβήτη (φωτ. Π. Βεζυρτζής)
Ξύλινη τροχαλία (μακαράς) που σώζει το σχοινί πρόσδεσης (φωτ. Π. Βεζυρτζής)
Ανέλκυση δίσκων τροχαλιών (φωτ. Γ. Ίσσαρης)

Στην έρευνα συμμετείχαν αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, δύτες, τεχνικοί βυθού και εργατοτεχνίτες και συγκεκριμένα οι παρακάτω: Δρ. Σ. Βραχιονίδου, Δ. Δημητρίου, Δρ. Γ. Ίσσαρης, Ε. Καραδήμου, Μ. Κουρκουμέλης, Ειρ. Μάλλιου, Α. Μιχαήλ, Σπ. Μουρέας, Δρ. Α. Τούρτας, Μ. Τζεφρώνης, Χρ. Φουσέκη, Μ. Φωτιάδη. Η φετινή έρευνα πέραν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίχτηκε και από την Ilios Shipping Co και τον Στ. Τριφύλλη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις