Σαπούνι: τόσο καθημερινό, τόσο απαραίτητο στην καθημερινότητά μας. Ένα από τα δεδομένα μας. Που συχνά αναρωτιόμασταν πως ζούσαν κάποτε οι άνθρωποι χωρίς αυτό.
Η κίνηση του να πλένεις τα χέρια σου έχει γίνει, πια, μηχανική. Και λόγω κορονοϊού ακόμη πιο συχνή. Ένα πολύ πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητά μας, είτε είμαστε σπίτι είτε στη δουλειά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν κάποιοι που αν δεν πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι, δεν μπορούν να αισθανθούν καθαριότητα, όσο αντισηπτικό κι αν βάλουν, όσα υγρά μαντηλάκια κι αν χρησιμοποιήσουν, τόσο σημαντικό είναι στη ζωή μας.
Έχετε άραγε σκεφτεί ποτέ ποια ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από το σαπούνι που έχετε επιλέξει; Εντάξει, μην πάτε και στον 7ο αιώνα στη Μέση Ανατολή όταν ιδρύθηκαν οι πρώτες σαπωνοποιίες, ούτε στον 15ο αιώνα όταν άρχισαν να παράγονται στην Ευρώπη πιο εκλεπτυσμένα, αρωματικά σαπούνια.
Σκεφτείτε ότι ο πρώτος που συνιστούσε το σαπούνι, για πρόληψη από δερματικές παθήσεις, ήταν ο σπουδαίος γιατρός της αρχαιότητας, Γαληνός. Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν να πλένονται με νερό, λάσπη, ελαφρόπετρα και στάχτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο μύθος λέει ότι στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο, όταν θυσίαζαν ζώα προς τιμήν των θεών, οι στάχτες από τη φωτιά στην οποία τα έκαιγαν αναμειγνύονταν με το λίπος των ζώων, με αποτέλεσμα, κυρίως μετά από δυνατές βροχές, να ρέει στο ποτάμι ένα κιτρινωπό υγρό για το οποίο οι γυναίκες έλεγαν ότι καθάριζε καλά τα ρούχα…
Για πολλούς αιώνες, λοιπόν, κανείς δεν είχε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών. Μόλις το 1847 το έκανε πρώτος ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σέμελβαϊς. Καλούσε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπου εργάζονταν, να πλένουν προσεχτικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς!
Από την Αγγλία έρχομαι
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Έστω κι αν χρειάστηκαν να περάσουν κάποιες δεκαετίες από την επιμονή του Σέμελβαϊς μέχρι να «γεννηθεί» το σαπούνι που έρχεται από… παλιά και «κουβαλά» μεγάλη ιστορία. Τόσο μεγάλη που το έχει κάνει θρύλο.
Μοιάζει απίθανο να φανταστεί κανείς πώς μια «μπάρα» σαπουνιού άλλαξε τις συνήθειες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, αλλά το Lifebuoy μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει καταφέρει.
Δεν υπάρχουν άλλωστε πολλά σαπούνια που «κουβαλούν» στην πλάτη τους 127 χρόνια ιστορίας. Που έχουν καταφέρει να διασώσουν την κουλτούρα του πλυσίματος των χεριών. Και να γίνουν κάτι περισσότερο από «μια κόκκινη μπάρα σαπουνιού με την αντιβακτηριδιακή δράση». Γιατί, κατά τα ψέματα, το Lifebuoy, που έρχεται και στην Ελλάδα, είναι ο θρύλος των σαπουνιών.
«Γεννήθηκε» στη βικτωριανή Αγγλία. Σε μια εποχή που θα έμενε στην ιστορία της Βρετανίας για την ευημερία, την εθνική υπερηφάνεια και την περιβόητη… σεμνοτυφία της, αλλά και για τις μεταδοτικές ασθένειες που αποτελούσαν τη βασική αιτία θανάτου του πληθυσμού. Ανάμεσα σ’ αυτές και η χολέρα.
Ήταν το 1894 όταν ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ εμπνεύστηκε από τις δυσκολίες της εποχής για να δημιουργήσει ένα «σαπούνι με αποστολή». Έφτιαξε λοιπόν ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Στόχος του, όπως είχε πει ο ίδιος, να κάνει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους».
Ήθελε να ρίξει ένα «σωσίβιο» (σ.σ. αυτό σημαίνει το Lifebuoy) σε όσους έδιναν μάχη με τη χολέρα. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά δημιούργησε έναν θρύλο.
Το Lifebuoy έγινε θρύλος γιατί ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που έκαναν τους Βρετανούς εκείνης της εποχής να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική ήταν η καθαριότητα των χεριών για να προστατευτούν ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης εκείνης επιδημίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1918, λίγο μετά τον Μεγάλο Πόλεμο (Α’ Παγκόσμιος) ήρθε η πανδημία που προκάλεσε η ισπανική γρίπη. Τότε πια, το Lifebuoy είχε 24 χρόνια… εμπειρίας. Είχε «εκπαιδεύσει» εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών, είπε μπει σε εκατομμύρια σπίτια.
Ήταν εκεί και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κινητές μονάδες λουτρών για να στηρίξει τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου.
Σιγά σιγά, άρχισε να… μεγαλώνει, αφού η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ο μεγάλος στόχος
Πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2010, το Lifebuoy έβαλε ένα μεγάλο στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών. Να κάνει ακόμη πιο καθημερινή και απαραίτητη μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών.
Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.
Παράλληλα, το Lifebuoy έχει αναλάβει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία-αποστολή στον αναπτυσσόμενο κόσμο: να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών. Το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
Σήμερα, το Lifebuoy «ζει» τη δεύτερη πανδημία της ζωής του. Μετά την ισπανική γρίπη, ήρθε ο κορονοϊός. Όπως τότε έτσι και τώρα, το Lifebuoy είναι εδώ.
Και σε λίγο καιρό θα είναι και… κυριολεκτικά εδώ, αφού «έρχεται» και στην Ελλάδα, με όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς, δικαιώνοντας για μια ακόμη μια φορά τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου!