Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Από το Δία στο Θησέα και από κει στην Αμυγδαλέζα!

Από το Δία στο Θησέα και από κει  στην Αμυγδαλέζα!

Ένας ώριμος της πολιτικής και ένας νεόκοπος συνάδελφος του , ιδιαιτέρως αν πρόκειται για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Βασίλη Κικίλια , στους ρόλους του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και του εγχώριου υπουργού Δημόσιας Τάξης αντιστοίχως , που συναντώνται επισήμως για τους μετανάστες, το άσυλο ,την παράνομη μετανάστευση και τα συναφή , είναι ένα πληκτικό σενάριο επικοινωνιακού θεάτρου .

Και αυτό κυρίως επειδή είμαστε στην Ελλάδα. όπου μάλλον υπάρχει διαπιστωμένη δυσχέρεια να υπηρετηθούν οι θεσμικοί ρόλοι με τον τρόπο που τους αρμόζει .Ειδικότερα στο μείζον θέμα της μεταναστευτικής διαχείρισης, οι δυο πολιτικοί προσπάθησαν να δείξουν , προς την πλευρά των Βρυξελλών , πως ο νέος επίτροπος θα μαλώνει και η Αθήνα δεν θα έχει απλώς ένα μέσον που θα κάνει τα στραβά μάτια στις παρεκβάσεις των κοινοτικών κανόνων .

Ακόμη ,προσπάθησαν να πουν πως η αναθεώρηση των πολιτικών Δουβλίνο ΙΙΙ θα αποτελέσει μια προτεραιότητα για την οποία ο μοχλός του Έλληνα επιτρόπου θα είναι σημαντικός . Δέκα χρόνια πασχίζουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγούν απευθείας τους μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες για την διαχείριση αιτημάτων πολιτικού ασύλου και ανθρωπιστικής μέριμνας , αλλά οι Ευρωπαίοι , μάλλον ,θα προτιμούν να εκταμιεύουν μερικά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην ημεδαπή .

Εδώ ,όπου θα μπορούν να κάνουν και επιτιμητικές επιθεωρήσεις για τις συνθήκες κράτησης και διαμονής και στις οποίες δεν αποκλείεται να πρωτοστατήσει ως θεσμικά αρμόδιος ο νέος επίτροπος , προσεχώς, σε άλλα επεισόδια θεατρικής διαχείρισης των ρόλων . Αν φυσικά εξαντλήσει την θητεία του, ενδεχόμενο για το οποίο θα χρειαστεί να μαλώσει πολλούς υπουργούς Δημόσιας Τάξης , στα επόμενα πέντε χρόνια , με ορατό το σουρεαλιστικό σενάριο να είναι και αριστεροί .

Η προκάτοχος του, Σεσίλια Μάλστρομ, για παράδειγμα , εξάντλησε πέντε υπουργούς (Χρυσοχοϊδης δυο φορές , Παπουτσής , Οικονόμου , Δένδιας , Κικίλιας ). Διαστημα κατά το οποίο αναπτύχθηκαν μερικώς οι περιβόητες υποδομές προσωρινής φιλοξενίας . Υποδομές που σταδιακά , όπως αναμενόταν λόγω των ειδικών συνθηκών μετατράπηκαν σε χώρους αορίστου κράτησης καθώς οι επαναπατρισμοί και οι λεγόμενες αναγκαστικές απομακρύνσεις δεν θα ήταν εφικτές.

Με αποτέλεσμα οι μονάδες να κρατούν έγκλειστους εκατοντάδες άτομα πέραν του 18μηνου , ανωτάτου κοινοτικά καθορισμένου ορίου, με νομικές ακροβασίες και την επίκληση του μείζονος λόγου της δημόσιας ασφάλειας . Του ίδιου λόγου ο οποίος προτάσσεται για να υλοποιείται ευέλικτα , σωρεία συμβάσεων και παρασυμβάσεων που σχετίζονται με το εν εξελίξει πρόγραμμα λειτουργίας και ανάπτυξης χώρων κράτησης 10 χιλιάδων ατόμων , δηλαδή «δυναμικού» όσου και οι συμβατικές φυλακές της χώρας .

Πρόγραμμα που χρηματοδοτούν τα κοινοτικά κονδύλια και αποτελεί αιμοδότη οικονομικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές . Που δεν αποκλείεται στο μέλλον να διεκδικούν ίδρυση και όχι απομάκρυνση κέντρου προσωρινής κράτησης από την περιοχή τους , δεδομένης της οικονομικής καχεξίας και της δραματικής κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης .

Άλλωστε ,το περίφημο σχέδιο σκούπα , «Ξένιος Δίας» του Ν. Δένδια , το καλοκαίρι του ’12 έχει μετονομαστεί σε σχέδιο «Θησέας » για τις επικοινωνιακές ανάγκες του νέου υπουργού Β. Κικίλια , που πρωταγωνιστεί σε δραματικά πιο life style διαχείριση του κυβερνητικού τομέα ευθύνης του και από αυτήν που εισήγαγε πριν από μια δεκαετία ο Γ. Βουλγαράκης. Σε αναμονή της επόμενη επίσκεψης του επιτρόπου στην Κατεχάκη για την μεταναστευτική διαχείριση!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε